ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Obilježavanje godišnjice osnutka 133. zbora narodne garde

Danas, 19. listopada 2019. u Otočcu proslavljena je 28. godišnjica osnutka zbora narodne garde u Otočcu. U 9 sati bila je u crkvi Presvetog Trojstva Sv. Misa na kojoj su sudjelovali gotovi svi sudionici tog povijesnog događaja. Prisustvovao je i gradonačelnik dr. Stjepan Kostelac. Pjevanje je predvodila zajedno s g. Ivanom Bižanovićem č.s. Ljubomira Lešić. Sv. Misu je predvodio i propovijedao župnik i dekan mons. Tomislav Šporčić, uz suslavlje vlč. Jure Ladišića.  

U homiliji je Župnik govorio o temi opraštanja koje posebno danas govori u evanđeju. Svi smo griješni i svi smo pozvani moliti za oproštenje. I Bog nam oprašta sve grijehe koje smo učinili iz neznanja. No, prema evanđelju jedino nema oproštenja protiv Duha Svetoga. Zašto? Ovo nam malo čudno izgleda ako znamo da su i Krist i Duh Sveti božanske osobe, da su oni druga i trebća osoba Presvetoga Trojstva. Ako je napr.psovka uvreda Isusa Krista i Boga, zašto i na koji način isključujemo Duha Svetoga? U svom nepoznvanju Krista mogli bi izreći psovku protiv Njega i to bi im bilo oprošteno, jer grijeh je učinjen iz neznanja i oprostiv je. Isus je i na križu molio "Oče orpsti im jer neznaju što čine" Dakle, grijeh protiv Duha Svetoga ne može biti učinjen u neznanju. Ovdje treba razlikovati nepoznvanaje Krista i odlučno i promišljeno odbijanje njegova Božanstva kad smo ga jednomu poznali. Duh Sveti djeluje u našoj savjesti. Dakle ne može se Njega vrjeđati iz neznanja. Zato je savjest tako važna u našem moralnom životu. Savjest je norma ljudskog djelovanja. Duh Sveti djeluje posvuda. On je posvemašnji. I savjest nas uvijek prati. Sv. Pavao je bio, kako sam kaže bogohulnik, progonitelj, nasilan čovjek, ači to je činio jer je mislio da čini obranu Božjeg imena Jahve. Usprkos svim tim pogreškama, Bog mu je iskazao svoje milosrđe. Pitamo se zašto jer je sve to činio iz neznanja. Dakle ne radi se o grijehu protiv Duha Svetoga.

Nakon Sv. Mise svi su pošli kod spomenika braniteljima u Gradskom parku gdje su odgovorni položili svoje vijence i zapalilisvijeće, a župnik je na kraju molio Službu odriješenja za pokojne.

 

Brojač posjete:
2663761
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016