ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Božić 2019. u župi Presvetog Trojstva u Otočcu

Slavlje Isusova rođenja započeli smo na Badnjak sa Sv. misama polnoćkama. Tako je u 20 sati bila Mala polnoćka, a u 23 sata Velika polnoćka. Obje su bile jako dobro posjećene i vrlo svečane. Crkva je bila dupkom puna. Uz župnika Šporčića svčenostima euhraistije koncelebrirao je don Jure Ladišić, te kao poslužitelj oltara bogoslov Kristijan Pajdaković.

Pjevanje na polnoćkama predvodili su Dječji zbor „Anđeli“ i župni zbor „Sv. Cecilija“.

U svojim homilijama župnik je isticao ozbiljnost događaja Isusova rođenja. Taj događaj smo danas sveli na bajku sa snježnoim idilom, na uspavanku.  Ako nema snijega onda „nema pravog Božića“. Božićno slavlje je samo božićno slavlje, tu se susrećemo sa Kristom. Svako slavlje je svoga karaktera, svako ima elemente susreta sa domaćinom i shvrhu zbog koje se slavi, tako imamo slavlje krštenja, imendana, rođendana, vjenčanja....itd. Za Božić svrha nam se sastati sa Kristom, njegovo rođenje slavimo. Za svako slavlje je potrebno raspoloženje, zato večeras na ovoj misi sudjelujmo! „Pjevajmo, otvorimo usta, slušajmo! Slušajmo Riječ Božju koja Tijelom postade, za nas! Slušajmo!“, poticao je župnik okupljene.

Mir u srcu, radost u duši i ljubav za sve naše bližnje možemo primiti samo u dobrom raspoloženju, samo oni koji to žele otvorena, spremna srca. Čovjek koji znade slušati otvoren je za novosti, za duhona bogastva i nove spoznaje u svome odnosu sa Gospodinom. Samo onaj koji sluša može biti poslušan, zato djeco, učite se slušati! Uho nikada ne spava. Kada nam tijelo spava, uho je prvo koje čuje. Zato ne prespavajmo ovaj Božić, ne dozvolimo božićnoj uspavanci današnjeg svijeta da nas zakine za Riječ koja Tijelo postade, za nas! Ako nećemo ništa čuti, Božić će proći, a realnost našeg života ostati prazna, bez Onoga koji je došao da nas spasi, da nam bude jedini smisao ovozemaljskog života. Tu smo kao u šatoru, naše prebivalište nije ovdje...ovdje nam je samo za boraviti i pripraviti se za vječnost, zato dobro osluškujmo - poručio je župnik.

„Da se Isus i tisuću puta rodi u Betlehemu, a u tebi ne, za tebe to ne bi imalo koristi“ Sv.Augustin

Na kraju Sv. mise župnik je čestitao Božić svim prisutnim vjernicima, te uz riječi zahvale svim suradnicima – laicima, voditeljima zborova, pjevačima, ministrantima, čitačima i ostalim župljanima poželio mnogo uspjeha u radu i angažmanu.

Potom je župnik predstvaio novi broj našeg VRILA – godišnjaka župa otočkog dekanata, našu „Gacku Danicu.“ Tako je ovo XVI. izdanje, sa bogatih i vrlo zanimljivih 349 stranica sadržaja. Istaknuo je posebno neke naslove; RAZOVOR SA ŽUPNIKOM ŠPORČIĆEM O AKTUALNIM PITANJIMA PASTORALA, zatim rubriku VIJESTI IZ ŽUPA OTOČKOG DEKANATA, rubriku U SUSRET S LJUDIMA I KRAJEM, posebno se osvrnuo na ovogodišnji Kalendar koji je posvećen mladima, a ističe se mladim Svetcima katoličke crkve, te kronološkim prikazom održanih 11 nacionalnih susreta hrvatske katoličke mladeži u RH.

Na kraju se zahvalio svim autorima i kolegama svećenicima za stvaranje ovog broja, te uredništu za pripremu tiska; Milan Krznarić – grafički dizajn, Manja Kostelac Gomerčić – korektura, Antonia Marić – priprema, te glavni i odgovorni urednik Tomislav Šporčić.  Naše Vrilo 2020 je dostupno u svim Župama dekanata po cijeni od 25,00 kn.

Na Božić Sv. mise u našoj župi bile se po nedjeljnom rasporedu, u 9, 11 i 18 sati. Naši najmlađi vjeroučenici i oni nešto stariji kandidati za Sv.potvrdu bili su u nešto manjem broju nego što je to za vrijeme trajanja nastavne godine. Vrlo lijepo i svečano su pjevale naše pjevačke grupe, dječji zbor „Anđeli“ pod vodstvom gđe. Gabrijele Degoricija i s. Ljubomire Lešić u 9 sati. U 11 sati župni zbor Sv. Cecilija pod vodstvom prof. Branke Bernardi i VIS Trinitas u 18 sati pod vodstvom Anamarije Jurković i vjeroučitelja Daria Košćak.

Danas, na Božić župnik se u svojoj propovijedi osvrnuo na liturgijksa čitanja. Na svakoj misi je nezaobilazno čitanje Božje riječi. „Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama“.  To je Riječ koja s Bogom dijeli istu narav „U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.“ Iv 1,1. To je Riječ koja je Božja izvršiteljica u stvaranju „Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa.“ Iv 1,3.

Premalo se osvrćemo i dotičemo Riječi Božje. U svakodnevnici našeg života, u brojnim nevoljama, teškoćama, žalostima, slavljima i radostima Bog nam nudi svoju Riječ. Ona vodi našu crkvu, ujedinjuje nas, daje nam snagu i smisao za žrtvu našoj obitelji i narodu. Kada je riječ Božja prisuta u našim životima, mi postajemo razumljivi za sredinu u kojoj živimo. Riječ Božja treba biti putokaz, pozvani smo da svakodnevno čitamo, tumačimo, osluškujemo i živimo Božju riječ. Roditelji u odgoju svoje djece imaju ulogu vjeroučitelja, kako to uči crkva. Danas se djeca udaljavaju od roditelja mobitelima i kompjutorima, žive u virtualnim svjetovima, okoliš u kojem se rađaju zagađen je. Život se mijenja, ali Božja riječ ostaje ista. Uloga svećenika i vjeroučitelja također jest donjeti riječ  Božju svakome čovjeku. Posaditi ju u srce, da rodi plodna. Obitelj je prije svega ta koja priprema „tlo“ za sadnju. Sjeme je riječ Božja - Sveto pismo. Ono je tako jasno istaknuto. Kroz povijest jet jasno istaknuto koliko je Bogu stalo do nas, Crkva je ta koja prenosi i nastavlja djelo propovijedanja, kršćanska vjera se svjedoči u svakodnevnici života-ističe župnik.

Na kraju Sv.misa članove  pjevačkih zborova u svome domu ugostio je župnik Šporčić. Uz časiču razgovora izmjenili su jedni s drugima čestitke, prisjećali se raznih uspomena i anegdota, radosnog raspoloženja i smijeha nije nedostajalo. Iznjele su se nove ideje i planovi za 2020.godinu. Svaki član na poklon je dobio knjigu VRILO 2020.

 

Brojač posjete:
51601
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016