ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Napomene i smjernice za bogoslužja u Velikom tjednu u župi Presvetog Trojstva - Otočac

Otočac, 5. travnja 2020. – Nedjelja Muke Gospodina našega Isusa Krista -  Cvjetnica

Dragi vjernici! 

U nastavku donosimo Smjernice za liturgijska slavlja i obrede u Velikom tjednu, koje je naš biskup mons. Zdenko Križić uputio svećenicima biskupije. Mi nemamo što tome dodati osim da naglasimo da će župnik mons. Tomislav Šporčić zajedno s vlč. Jurom Ladišićem u ovom tjednu imati Sv. Mise i bogoslužja Velikog tjedna onim rasporedom kako je to bilo prošlih godina. Na vratima Crkve imate i napisanu satnicu.

Pozivamo sve župljane da u tom vremenu nastoje u svojim kućama (stanovima) i obiteljima sabrati se, u duhu pratiti Sv. Misu i bogoslužje, te oni koji bi u redovnim prilikama primali Sv. Pričest da se u ovim prilikama duhovno pričeste. Neka pobude vjeru u Isusovu prisutnost pod prilikama kruha i vina. U svojoj molitvi neka zažele primiti Isusa i s njime se družiti u molitvi.

Danas će svećenici Sv. Misu imati u 18,30 sati. Sv. Misa  od Vel. ponedjeljka do Vel. četvrtka bit će u župnoj crkvi također u 18,30 sati. Na Vel. petak u 17 sati  svećenici imat će Križni Put na Fortici, a nakon toga obrede Vel. petka u župnoj crkvi. Na Veliku subotu Bogoslužje Vazmenog bdijenja bit  će u 20 sati. Na karaju Vazmenog bdijenja blagosolivt ćemo uskrsna jela.  Pozivamo obitelji da jela za blagoslov prirede na svom stolu u 21 sat kada ćemo moliti za blagoslov svih onih koji to prirede.

Na Veliki petak i Vel. subotu preporučamo osobni poklon Isusovu križu, a na veliku subotu pred Isusovim grobom. Na Uskrs će Sv. Misa u župnoj crkvi biti u 11 sati.

Naša župna crkva Presvetog Trojstva u Otočcu otvorena je svakog dana od 7 – 19,30 sati.

T i s a k

(Glas Koncila i Živo Vrelo) pretplatnici imate na uobičajenom mjestu, a to je pokrajini oltar na lijevo strani crkve. Dođite u slobodno vrijeme, pomolite se te ujedno uzmete svoje preplaćene primjerke.

 

Smjernice za liturgijska slavlja i obrede u Velikom tjednu

Draga braćo svećenici !

Budući da u Biskupski ordinarijat dolaze upiti kako postupati u nadolazećim svetim danima (Veliki tjedan – Uskrs – sakrament pomirenja) jer su zbog pandemije Covid-19 izdane stroge naredbe od strane Nacionalnog civilnog stožera s obzirom na kretanja i okupljanja ljudi, dostavljamo vam dopis s uputama i odredbama za ovo vrijeme pandemije. Strogo su zabranjena i okupljanja u crkvama, a i svećenicima je naređeno sa strane HBK da imaju kontakte sa župljanima samo putem telefona i elektronskih medija. I sama „Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata“ dala je određene upute u tom smislu, te na temelju toga dajemo smjernice našim svećenicima za nadolazeće vrijeme:

1. Neka svi svećenici kroz sve ovo vrijeme slave svakodnevno Euharistiju u crkvi gdje rezidiraju, na kojoj neće sudjelovati narod, te na taj način prikazuju Bogu teško stanje ovoga vremena. Ovo je period kada svi svećenici imaju obilje vremena te stoga i mogućnost da se više posvete molitvi i meditaciji Božje riječi. Bilo bi jako neodgovorno i žalosno ako sve to svećenici ne budu činili.

2. Često dolaze i pozivi vjernika koji bi željeli sakrament ispovijedi za Uskrs. To sada nije moguće na osoban način. „Apostolska pokorničarna“ od 19. ožujka 2020. je dala konkretne upute svećenicima kako postupati u tim situacijama i što sugerirati vjernicima. Evo citata iz „Dekreta“ kongregacije:

„Potpuni oprost daje se vjernicima zaraženima koronavirusom, po odredbi zdravstvenih vlasti podvrgnutima karanteni u bolnicama ili u vlastitim domovima, ako se, duhom odmaknutim od svakoga grijeha, duhovno sjedine u slavljenju svete mise, u molitvi Svete krunice, u pobožnosti Križnoga puta ili u drugim oblicima pobožnosti putem sredstava komuniciranja; ili ako barem izmole Vjerovanje, Oče naš i jedan pobožni zaziv Blaženoj Djevici Mariji, prikazujući tu kušnju u duhu vjere u Boga i u duhu ljubavi prema bližnjima, s odlukom da će uobičajene uvjete (sakramentalna sveta ispovijed, euharistijska pričest i molitva na nakanu Svetoga Oca), ispuniti čim im to bude moguće.

Zdravstveni djelatnici, članovi obitelji i oni koji, po primjeru Milosrdnoga Samaritanca, izlažući se opasnosti zaraze, skrbe o bolesnima od koronavirusa prema riječima božanskoga Otkupitelja: „Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.“ (Iv 15, 13), primit će isti dar potpunoga oprosta pod istim uvjetima.

Osim toga, ova Apostolska pokorničarna rado udjeljuje pod istim uvjetima potpuni oprost povodom sadašnje svjetske epidemije, i onim vjernicima koji će pohoditi Presveti oltarski sakrament, ili biti dionici euharistijskoga klanjanja, ili čitati Sveto pismo barem pola sata, ili izmoliti Svetu krunicu, ili izmoliti pobožnost Križnoga puta, ili izmoliti Krunicu Božjega milosrđa, proseći od svemogućega Boga prestanak epidemije, olakšanje za sve koji su njome pogođeni i za vječno spasenje onih koje je Gospodin pozvao k sebi.

Crkva moli za one koji nisu u mogućnosti primiti sakrament bolesničkoga pomazanja i popudbinu, povjeravajući Božjemu milosrđu sve i svakoga pojedinačno snagom općinstva svetih te vjerniku udjeljuje potpuni oprost u času smrti, ako je primjereno raspoložen i ako je tijekom života obično molio neku molitvu (u tome slučaju Crkva nadomješta tri uobičajena tražena uvjeta). Da bi se zadobio taj oprost preporučeno je korištenje raspela ili križa“ (usp. Enchiridion indulgentiarum, br. 12).

3. Slavljenje Cvjetnice: Neka se uzme Treći oblik: običan ulaz (usp. Obrednik Velikog tjedna, drugo dorađeno pastoralno izdanje, str. 70). Neka se izostavi blagoslov maslinovih ili palminih grančica.

4. Misa posvete ulja: Kongregacija daje dopuštenje da se to može odgoditi za neki drugi datum. Mi ćemo u gospićkoj Katedrali to ipak imati na Veliki četvrtak prijepodne uz prisutnost gospićkog župnika i 1-2 svećenika iz Biskupskog ordinarijata. Susret svećenika, na kojem će biti obnova svećeničkih obećanja i podjela svetog ulja će biti u neko drugo vrijeme kada prođe ova pošast. Datum ćemo na vrijeme objaviti.

5. Veliki četvrtak: Euharistija će biti, jasno, bez obreda pranja nogu (jer nikoga niti neće biti) i bez euharistijske procesije jer se Presveti oltarski sakrament ne prenosi nego ostaje u tabernakulu gdje jest.

6. Veliki petak: Obred Velikog petka se obavlja u crkvi kako je predviđeno. Kod Obreda klanjanja križu, tamo gdje su dva svećenika ili svećenik i đakon, poljubac križu daje samo jedan, dok drugi samo pokleknu pred križem. Nakon toga križ se miče ili stavlja na mjesto da mu vjernici, ako navrate u crkvu na Veliku subotu, ne mogu prići da bi ga doticali i ljubili.

7. Velika subota – Vazmeno bdijenje: Služba svijetla neka se slavi bez blagoslova ognja. Uskrsna svijeća neka se upali prije početka Bdijenja. Vazmeni hvalospjev se može recitirati, a po želji i pjevati. Služba Riječi se odvija prema već ustaljenoj praksi, a krsna služba neka se slavi bez blagoslova vode već samo obnovom krsnih obećanja.

8. Dobro bi bilo na stranici župe ili na neki drugi način obavijestiti vjernike u koliko sati će se slaviti euharistija ili obredi u crkvi i pozvati ih da u to vrijeme, po mogućnosti, u svojim kućama mole i na taj način se pridruže slavlju. Gdje ima mogućnost da se slavlja prenose putem radija, Facebooka ili na neki drugi način potrebno je informirati vjernike. Draga braćo svećenici, u uvjetima smo kakvi jesu i gledajmo se pridržavati svih odredbi Stožera za civilnu zaštitu i Zavoda za javno zdravstvo. Ako dođe do bilo kakvih promjena i nekih novih odredbi na vrijeme ćemo vas obavijestiti. Učinite sve da vam ovi dani budu sveti i milosni. To vam i ja od srca želim.

Biskup

mons. Zdenko Križić

Brojač posjete:
69131
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016