ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Obrede Velikog petka i Križni put na Fortici pratite preko Facebooka

Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti, a slavi se u petak prije Uskrsa i dan je kada se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i smrti na križu, dio je Vazmenoga trodnevlja kojega čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom, i jedini je dan kada katolička crkva ne slavi misnu žrtvu.

Ove godine nema okupljanja u crkve zbog mjera koje su na snazi.

Oltar je na ovaj dan bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali to je ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim Učiteljem.  

Kod katolika post je obvezan na Veliki petak za sve osobe od 18 do 60 godina, a za sve katolike starije od 14 godina obvezan je i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede.

Na Veliki petak sve je tiho jer se vani ništa ne radi, a posebno se ne radi ako se mora nešto tući npr. čekićem i slično.

Na Veliki petak u 17,00 sati  svećenici mons. Tomislav Šporčić i don Jure Ladišić imat će Križni put na Fortici koji možete pratiti na Facebook stranici VIS Trinitas Otočac,  a nakon toga obrede Velikog  petka u župnoj crkvi, pratite na stranici Facebooka Župe Presvetog Trojstva Otočac https://www.facebook.com/otocac/?ref=bookmarks

I.B.

Brojač posjete:
75250
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016