ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
U Samostanu u Otočcu proslavljen sv.Josip Radnik

OTOČAC - U Samostanu sestara Presvetog Srca Isusova u Otočcu jučer na blagdan sv.Josipa Radnika gdje časne imaju malu kapelicu s kipom sv.Josipa Radnika svečanu svetu misu predvodio je generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons.mr.Marinko Miličević. 

Poštujući odluke Stožera CZ ove godine slavlje je bilo bez naroda, ali nimalo svečano uz pjesmu i molitvu. Našim časnim sestrama u Otočcu pridružile su se i časne sestre iz Gospića. 

Sv.Josip Radnik , čije je blagdan 1955. godine uveo papa Pio XII. Druga je internacionala odučila 1889. godine 1. svibnja uzeti kao Dan rada, a iste je godine papa Leon XIII. izdao encikliku o sv. Josipu. U njoj je ‘radnike i sve ljude skromnih životnih uvjeta uputio na sv. Josipa kao uzor i primjer za nasljedovanje’.

Novi nam zavjet u Matejevu evanđelju spominje da je Josip bio tesar. Josipa se u Novom zavjetu spominje 12 puta. Iako se u Novom zavjetu o njemu kao tesaru govori samo jednom, a primjerice o sv. Pavlu se na čak sedam mjesta govori da je bio manualni radnik, da je izrađivao šatore, da se, kako sam kaže, ‘dan i noć mučio’ zaraditi što mu je potrebno za život, ipak nikad nije za zaštitnika radnikâ uzet Pavao, nego upravo Josip.

Time se želi reći da Josipovo svakidašnje poslovanje i njegov rad nisu bili samo trud i muka, nego i spremnost služenja u vjernoj poslušnosti utjelovljenom Sinu Božjem. To bi trebao biti poticaj svim kršćanima da tako gledaju svoj rad. Rad je apostolska služba, suradnja s Kristom na djelu spasenja. Krist je svojim radom posvetio čovjekov rad i učinio ga suradničkim na Božjem djelu. Uvođenjem blagdana sv. Josipa Radnika Crkva želi upozoriti na onu božansku odrednicu koja kršćanskoga radnika najviše uzdiže i usavršuje.

I.B. 

Brojač posjete:
76447
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016