ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava IV. vazmene nedjelje - Svjetskog molitvenog dana za duhovna zvanja u Otočcu

Danas, 3. svibnja 2020. kad slavi nedjeljelja koju osim što je IV. vazmena nazivamo i nedjeljom Dobrog Pastira u Katoličkoj Crkvi slavi se Svjetski molitveni Dan za duhovna zvanja.To je već 57. godina što se na ovu nedjelju slavi ovaj Dan. Ta nedjelja izabrana je zato što se te nedjelje redovito čita evanđelje koje govori o Isusu kao Dobrom Pastiru. Ali i slikovito  i o stadu i vratima kroz koja se ulazi u stado i na koja i on ulazi k svojima. Danas smo, hvala Bogu, prvi put nakon sprečvanja javnih okupljanja, pa onda i svetih misa s narodom, imali Sv. Mise s narodom.

Na svim misama bilo je znatno manje vjernika nego li je to bilo redovito prije ovog  sprečavanja (od 20. ožujka o.g.). Vjerojatno je tome doprinio još uvijek prisutan strah i velika opreznost da se ne bi zarazilo. Jer s najviših istanca (crkvenih i civilinih je naglašeno da neka ne dolaze stariji i oni koji se ne osjećaju potpuno zdravi, da ne dolaze djeca i t.d.) No, možda sami mještani ali posebno oni koji moraju govoriti za svu Hrvatsku trebaju imati u vidu razne situacije. Pa kad govore o određenim normama trebaju naglasiti i ono što u manjim sredinama  ne mora biti aktualno. Velike crkve a malo ljudi ne mogu u smislu "velikih okupljanja" biti opasnost u zaražavanju. Mišljenja sam da i ovu situaciju najbolje može rješavati obitelj. Ako bi  na Sv. Misu dolazila obitelj a ne samo pojedinac iz obitelji onda bi to bilo puno sigurnije i bolje. Djeca  se najljepše osjećaju uz svoje roditelje svuda pa bi to bilo  i na Misi. I tako je rečeno da članovi obitelji na Sv. Misi ne moraju čuvati distancu.

Župnik je na Sv. Misi govorio o temi koje je sugeriralo evanđelje. Apostoli su bili zatvorili vrata na prostoriji u kojoj su boravili jer su se bojali.  Kad je Isus došao među njih oni se više nisu boljali. Oni su zajedno s Njime pošli u svijet propovijedati evanđelja. I danas bi mi kršćani mogli slobodno propovijedati evanđelje i hrabrije svjedočiti evanđelja kad bi naša vjera bila jača. Onda bi bili neustrašivi. Dakle njihova sigurnost nisu zatvorena vrata već nazočnost Uskrsloga u njihovoj sredini. Isus ponavlja da se k Njegovom stadu ulazi po Njemu. On je "vrata" kroz koja prolaze ovce i dobri pastir koji na ta ista vrata ulazi otvoreno. On također ide ispred svojih "ovaca". One idu za njim i one poznaju Njegov glas. Isus će na posljednoj večeri moliti da njegovi učenici budu jedno. To se može ostvarivati samo po njemu.

"Vrata" koja se toliko ističu u današnjem evanđelju imaju veliku simboliku. Ova riječ ušla je u toliku upotrebu u našem svakidašnjem životu. Kako li se puno kaže kad nam netko reče: "moja su ti vrata uvijek otvorena". Ima li išta ljepše od nekoga čuti nego li tako nešto. No, kako li teško i ubitačno zvuči s vratima ovakva rečenica: "Neka znadeš da su ti moja vrata zauvijek zatvorena! U prvom slučaju vrata su znak prijateljstva i zajedništva, a u drugom odboj i neprijateljstvo. Naša najveća pažnja u kršćanskom životu mora biti otvorenost prema Gospodinu i imati svoj život otvoren Njemu, ali također se trebamo truditi da nikad olako ne zatvaramo vrata našem bližnjem. Jer Isus kaže: "Što god ste učinili jednome od moje najmanje braće meni ste učinili." Na Sv. Misama pjevanje su predvodili naši redoviti pjevači te voditelji i orguljaši.

  Na kraju sv. Misa Župnik je naglasio da su radnim danom svaki dan bogoslužja u župnoj crkvi u 18,30 sati, a u 18 sati se molii krunica BDM. Svibanj je i svibanjske pobožnosti.Misne nakane mogu se naručivati svakog dana nakon Sv. Mise u sakristiji, a ako je to nekome zgodnije to može učiniti i preko telefona.

Sveta Misa u 11,00 sati https://www.facebook.com/otocac/videos/685479322215451/

 

Brojač posjete:
75828
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016