ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava Svetkovine Duhova u župi Presvetog Trojstva u Otočcu i Sv. Mihovila Arhanđela u Dabru

U nedjelju, 31. svibnja o,g. u Katoličkoj crkvi slavila se svetkovina - blagdana prvoga reda -  Duhova. To je blagdan koji je najuže povezan s vazmenim otajstvom - Uskrsom. Slavi se pedeseti dan nakon Uskrsa, as ovim blagdanom završava vazmeno vrijeme te nakon toga se nastavlja s liturgijskim dijelom godine koje nazivamo V r i j e m e  k r o z  g o d i n u.

Slavili smo tri Sv. Mise. Vrlo dobro bile su posjećene Mise u 9 i u 18,30 sati. Manje je bilo u 11 sati. Na Sv. Misi u 9 sati sudjelovao je veći broj roditelja ovogodišnjih prvopričesnika sa svojom djecom. Kandidati za Krizmu sudjelovali su na svakoj misi po jedan razred. Njima smo podijelili formulare na kojima će napisati molbu biskupu mons. Zdenku Križiću za primanje sakramenta Potvrde. Pjevanje su predvodili redoviti pjevači sa svojim voditeljima: Dječji zbor "Anđeli", župni zbor "Sv. Cecilija"  i zbor mladih "Trinitas". Sv. Misa u Darbu slavila se u 14,30 sati, pjevanje je prevodio bogoslov Kristijan Pajdaković.

Na večernjoj Misi bila je i svečanost krštenja za dvoje djece, i to: Nele Baričević, trećeg djeteta Tomislava Baričević i Marije r. Vrbić iz Šumećice-Otočac, a kumovala je Tamara Zekić - Stanojković i Silvija Atalić, prvog djeteta Marka Atalić i Anje r. Kotvica, Otočac, a kumovala je  Antonia Marić. Na ovoj svečanosti sudjelovao je veliki broj rodibine i prijatelja jedne i druge obitelji. Čestitamo ovim obiteljima i molimo za novokrštenike da rastu i jačaju se u duhu i tijelu. Neka ih Duh Sveti vodi na njihovom životnom putu.

U homilijama župnik je ovog blagdana govorio o važnosti i značenju svetkovine Duhova, kako za početak Crkve kojim slavimo rođendan Crkve i dobivamo uzor i primjer raspoloživosti apostola  te uviđamo različite darove koje se očituju na Crkvi kroz svu povijest. Tu povijest vodi  i usmjeruje Duh Sveti. To se očitvalo na različite načine, a posebno u životu svetih mučenika, pastira i učitelja. A takvih je mnoštvo. Među inim župnik je spomenuo Bl. Miroslava Bulešića, koji je kao mladi svećenik (imao je samo 27 godina)  bio usmrćen od neprijatelja Krista i evanđelja u župnom stanu - Lanišće (Istra) nakon svečanosti krizme na Sv. Bartola, 24. kolovoza 1947, godine. Mnogi kršćani što u bližoj ili daljnjoj povijesti slično su žrvovali svoje živote te darom jakosti Duha Svetoga postali svjedoci vjere za svaki naraštaj. Po Duhu Svetom mi bivamo preporođeni u sakramentu krštenja te postajemo djeca Božja. Snagom istog Duha u sv. Ispovijedi zadobivamo oproštenje grijeha, a u Sv. Potvrdi na osobiti način dobivamo darove Duha Svetoga te bivamo opečaćeni znakom njegove muke i križa. Na kraju Misa župnik je najavio trodnevnu pripravu za svetkovinu Presvetoga Trojstva kojem je posvećena crkva i župa u Otočcu.

 

Brojač posjete:
30646
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016