ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Župa Otočac proslavila svog nebeskog zaštitnika Presveto Trojstvo

Danas 7.lipnja, na svetkovinu Presvetog Trojstva župa Otočac proslavlja svog nebeskog zaštitnika. Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je don Anđelko Kaćunko župnik iz Kompolja, Brloga i Vratnika, uz suslavitelje vlč.Tomislava Sikirića iz Zadra župa Stanovi, vlč.Milu Rajkovića župnika iz Švice, don Juru Ladišića svećenika u miru i pastoralnog suradnika za slijepe i slabovidne, te domaćina mons.mr.Tomislava Šporčića dekana i župnika otočkog.

U crkvi se okupilo mnoštvo vjernika kako i priliči za ovaj blagdan, a bilo je i krštenje djevojčice Sare Ostović. U svojoj homiliji don Anđelko je kazao kako danas slavimo svetkovinu Boga koji nam je objavio Presveto Trojstvo. Dakle, ta kršćanska istina o Trojedinom Bogu u kojega vjerujemo, nije plod naše mašte, nije rezultat našega umnog ili filozofskog naprezanja. Mi držimo ono što nam je sam Bog rekao o sebi. A Njegova objava je ovo: naš Bog rodio se među nama kao čovjek prije 2000 godina. Htio je biti jedan od nas da može s nama komunicirati na jasan i nama razumnljiv način - to je Isus iz Nazareta u Izraelu. Taj čovjek o sebi je govorio kao o Sinu Božjem- zato za njega kažemo da je Bogočovjek ili Čovjekobog. On je često govorio i o svome Ocu koji ga je poslao, i kojemu se vraća. Nikada ništa nije činio svojevoljno, nego sve u poslušnosti Ocu. Izričito je rekao da On i Otac nisu sami, nego da postoji još jedna osoba, a to je Duh Sveti. O svemu tome imamo zapise u Bibliji, najviše u Evanđeljima.. Naravno, ljudskom umu teško je razumjeti ovo otajstvo. Razum će uvjek ostati u nedoumici. O Presvetom Trojstvu raspravljali su mnogi teolozi tijekom povijesti Crkve. I nitko nikada nije moga reći da je do krajakako postoji samo jedan Bog, ali su tri božanske osobe. S druge strane, nije potrebno previše razmišljanjada bismo prihvatili Boga koji je Trojstvo. Dovoljno je samo prisjetiti se da smo mi njegova slika. To znači da u našem životu moraju postojati neki tragovi Boga. Evo primjera: svaki čovjek osjeća da ne može sam živjeti. Uvjek smo okrenuti prema drugome. Mi smo bića koja teže za zajedništvom. Zato ni danas ne slavimo Boga svatko kod svoje kuće, nego ovdje, u zajedništvu. Ako smo takvi po svojoj naravi, a stvoreni smo na sliku BOga, onda možemo lakše razumjeti da i Bog u sebi treba biti zajedništvo. A temelj svakog zajedništva jest ljubav. Želimo biti s nekim što ga volimo. I zato je upravo obitelj ta u čijoj ćemo slici prepoznati Boga kao Presveto Trojstvo. Kad vjerom prihvatimo ovu istinu o Bogu, sve odjednom postane smisleno - ističe don Kaćunko.

Većina nas je uljuljana u neku lažnu sigurnost, okupirana brigom za tjelesni život - "zdravlje, zdravlje, najvažnije je zdravlje!" - i brigom za ugodan život ili pak brigom za golo preživljavanje. U toj brizi mnogi ne misle ni na vlastitu dušu pa ih niti ne zanima što se u svijetu događa. Ali ipak za politiku svi su zagrijani. A upravo na tome području su najveće sotonine podvale i manipulacije. Evo, pogledajmo prošlost. Sluge Sotonine sinagoge, kako Isus u Otkrivenju naziva, planirali su izvesti u prošlom stoljeću tri Svjetska rata da razore Kristov poredak i da nad svijetom ustoliče Antikrista, da iskorjene staro (rršćansko), a uspostave Novo ( svoje) doba. Temelj toga rušenja su tri ideologije - kao protubožje duhovno Antitrojstvo: nacizam, kominizam i demokracija! Duh nacizma je protivnik OCA; nacizam ljubi "svoje", a Bog Otac istom ljubavlju ljubi sve ljude. Duk komunizma je protivnik SINA; on nesinovski niječe Boga ( Oca) te progoni Sina (Krista) i ruši sva njegova djela. Duh demokracije je protivnik DUHA SVETOGA; on Crkvu smatra opasnom za čovječanstvo, a obožava svako zlo. Ovim trećim, neoprostivim grijehom, na koji su novi barbari pristali, završava se vrijeme Božjeg milosrđa i tako zaziva sud nad svijetom i izvanredna Božja zaštita vjernog ostatka. Na redu su iznenađujući i strašni događaji završnice duhovnog rata koje nitko od ljudi ne može ni naslutiti... Ova famozna korona početak je tih događaja - kaže don Anđelko.

Odmah je potrebno u kršćanski govor i razmišljanje ponovno uvesti biblijski pojam Babilona ( iz Knjige Otkrivenja). Time sebi kao katolici trebamo posvijestiti da mi živimo u svjetovnoj državi kao u Babilonu. Da, sekularna država - i nacionalna i nadnacionalna ( dakle i Republika Hrvatska i Europska unija) - jest Babilon. Zato je potrebno Babilonu pružiti snažan otpor. Jer Babilon, Zvijer, sekularna država, želi žigosati naša čela, naš um, naš duh svojim načinom mišljenja, djelovanja, obrazovanja, odgoja. A taj otpor nije bezazlen ni lak. Zato, dragi vjernici, ako Katolička Crkva želi ostati Kristovom Crkvom, mora postati Crkvom mučenika. A ako se netko u Europi ne bi trebao bojati takva scenarija, onda je to upravo Katolička Crkva u Hrvatskoj. Onda smo to mi.  Pogledajmo mučenika prvih stoljeća. Bili su hrabri, odlučni umrijeti za Krista, premda ih je bilo daleko manje nego danas. Mi danas trebamo biti kao oni sigurno ćemo pobijediti - u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen

Svečano euharistijsko slavlje animirao je mješoviti crkveni zbor "Sv.Cecilija" predvođen s.Ljubomirom Lešić a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.

Svečano misno slavlje prenosio je uživo Hrvatski radio Otočac na svojim radio valovima te na Facebook stranici portal GlasGacke.hr  

https://www.facebook.com/Glasgackehr/videos/685743802261740/

I.B.

Brojač posjete:
293730
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016