ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Svečanost Prve pričesti u župi Presvetoga Trojstva - Otočac

U nedjelju, nakon svetkovine Tijelova, 14. lipnja 2020. u Otočcu održana je ovogodišnja  svečanost Prve pričesti. Svečanost je bila na Sv. Misi u 11 sati. Prvoj pričesti pristupilo je 27 prvopričesnika od kojih je većina pri završetku III. razreda osnove škole u Otočcu, dočim je njih nekolicina bilo iz viših razreda. Uz prvopričesnike sudjelovali su njihovi roditelji, i kumovi te rodbina i prijatelji obitelji prvopričesnika.

Prošli petak, 12. lipnja roditelji i krsni kumovi sudjelovali su na Pokorničkom bogoslužju, koje je predvodio župnik  T. Šporčić, a nakon bogoslužja oni su se ispovjedili. Prvopričesnike smo ispovijedali dan kasnije u subotu, 13. ov. mj. Svećenici: vlč.gg. Andrija Kekić, Anđelko Kaćunko i Jure Ladišić zajedno sa župnikom  domaćinom  bili su na raspolaganju za ispovijed.            

Svečanost je započela s procesijom prvopričesnika iz dvorišta Pastoralnog centra. Pjevanje je predvodio Dječji zbor "Anđeli" pod vodstvom gđe Gabrijele Degoricija. A jedna od prvopričesnika pjevala je pripjevni psalam. Na početku Sv. Mise osim župnika prvopričesnike je u ime roditelja pozdravio g. Mario Kostelac, a liturgijska čitanja čitale su majke: Ivana Dubravčić i Marija Kostelac, a svijeću je palila  Marija Sekula. Nakon obnovljenih krsnih zavjeta prvopričesnici su složno pjevali "Naša srca vatrom gore". Prvopričesnici su recitirali na početku mise, čitali molitvu vjernika i nakon pričešćivanja,  recitirali su pričesnu meditaciju. Nakon blagoslova su skladno i raspoloženo pjevali pjesmu: "Mama hvala, tata hvala". recitacije i pjesme s prvopričesnicima vodila je  č. s. Ljubomira Lešić. Slijedilo je zajedničko fotografiranje te podjela Uspomena na Sv. Pričest i prigodni prvopričesnički "Moj mali molitvenik".

Ceremonijar je bio bogoslov Kristijan Pajdaković uz pomoć ministranta Emanuela Markovića. Slavlje je predvodio i propovijedao župnik T. Šporčić, uz koncelebraciju vlč. Jure Ladišića. U homiliji župnik je govorio o Euharistiji te značenju Prve pričesti koja je samo prva. No, kršćanin je pozvan da se čitavi svoj život hrani i krijepi Tijelom Kristovim. Euharistija je spomen na ono što je Bog po svom Sinu Isusu Kristu učinio za nas. S Euharistijom to spominjemo i zahvaljujemo. Također slavimo Kristovo Uskrsnuće i očekujemo Njegov slavni dolazak. Tako u Euharistiji imamo prošlost, sadašnjost i budućnost. Pričest nas na svoj mistični način povezuje sa svim ljudima. Pričešćivanje nam omogućuje ne samo da postanemo kršćani. To postajemo po sakramentu krštenja, a po pričešćivanju Gospodin nas krijepi da možemo biti i ostati kršćani. U molitvi učvršćujemo zajedništvo s Bogom i ljudima. Stoga smo pozvani da se svakodnevno molimo, a posebno da budemo redovito na nedjeljnoj Euharistiji. Župnik je pozvao da u Sv. Misi prvopričesnice sudjeluju u zajedničkom pjevanju, a prvopričesnici - dječaci u ministriranju.            

Osim svete Mise i svečanosti u 11 sati slavili smo Sv. Misu i u 9 sati. Na njoj su sudjelovali krizmanici i ostali koji redovito dolaze na ovu Misu. Navečer u 18,30 također je bila redovna Sv. Misa. Na ovoj Sv. Misi bila je i svečanost sakramenta krštenja za Enu Bakarić, kćerku  Olivera i Marije r. Brkić. A kumovali su: Franjo Prskalo i Lucia Načinović Prskalo. Tako smo ovu nedjelju svečano proslavili, a na svim Misma sudjelovao je veliki broj vjernika.

Svečanost Prve pričesti prenosio je potral Glas Gacke na svojim kanalima (društvenim mrežama).

https://www.facebook.com/Glasgackehr/videos/397478934483266/

Foto: ZJ, KP, AM

 

 

Brojač posjete:
201305
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016