ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava XVI. nedjelje kroz godinu

U nedjelju, 19. srpnja 2020. bila je po redu XVI. nedjelja kroz godinu. U župnoj crkvi u Otočcu služene su dvije Sv. Mise. Ljeto i još uvijek obuzetost s činjenicom određenih predostrožnosti s obzirom na koronavirus očito je manji broj vjernika na Sv. Misama. Na misama su pjevali redoviti pjevači sa svojim voditeljima. 

Na misi u 10 sati slavilo se i krštenje za dvoje novorođenčadi:  I to Jakov Bogdanić sin Jure i Marije r. Dujmović iz Otočca.
Kumovala je Tina Karaula r. Bogdanić i Nora Brezovac, kćerka Tomislava Brezovac i Andree  Marković Brezovac. Oni žive u Austriji. Kumovala je Marija Fajdetić.

Kod jednih i drugih sudjelovao je veći broj rodbine i prijatelja. Bila je je lijepa i upečatljivo dojmljiva svečanost.

U homiliji je Župnik govorio o temi evanđelja koje je donosilo Isusovu prispodobu o pšenici i kukolju. U Isusovoj slikovitoj rečenici o pšenici i kukolju sažeto je sve čovjekovo iskustvo s ovim svijetom koji je u isto vrijeme pozornica i dobra i zla. To je problem cijele Biblije koja nas u svakoj svojoj straniciuvjerava kako zlo nije od Boga već od čovjeka. Kukolj s pšenicom brzo se pojavio nakon što je pšenica posijana. Razlog toga jest to da je čovjek koji je posijao dobro sjeme popustio u svojoj budnosti. Zato se kaže: "Dok su njegovi ljudi spavali dođe njegov neprijatelj, posije posred žita kukolj i ode" U prenesenom smislu želi se reći da mi budemo budni. Svijet u kojem živimo je pun određenih zamki i svih mogućih negativnih utjecaja (sjemena) koji se "siju" na različite načine i mnogim prilikamam, riječima i činima.

Često imamo osjećaj da se kukolj brže razvija nego  li pšenica. Mi smo skloni reagirati tako da bi odmah čupali kukolj. No, Isus upoozorava da je potrebno čekati. Naglo čupanje kukolja vezano je uz opasnost da se s njime isčupa i pšenica. Budnost i strpljivost redovito idu zajedno. Jedno i drugo je je osobita evanđeoska vrijednost. 

Mi smo skloni vladati se poput Isusovih  suvremenika koji su dijelili ljude na dobre i zle. Sebe su smatrali čistima, a druge (carinike) grešnima i nečistima. Lakše vidimo mane kod drugih nego li kod sebe. Svi smo mi pod utjecajem najprije onog prvog istočnog grijeha. Stoga je stalna zadaća boriti se pritiv zlih nagnuća koja su svima prisutna.

/Tš/

 

Brojač posjete:
201387
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016