ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava XIX. nedjelje kroz godinu

U nedjelju, 9. kolovoza 2020. slavili smo XIX. nedjelju kroz godinu. U župnoj crkvi u Otočcu službene su dvije Sv. Mise, i to u 8,30 i 10 sati. A predvodio ih je župnik Tomislav Šporčić i to u 8,30 zajedno s vlč. Jurom Ladišićem a u 10 sati sati bio je sam. Pjevanje su predvodili redoviti pjevači. Dječji zbor ovogo puta predvodio je bogoslov Kristijan Pajdaković, a Župni zbor "Sv. Cecilija" to je učinila gđa Gabrijela Degoricija.  Uz  prof. Branku Bernardi, s. Ljubomiru Lešić i Anamariju Jurković oni su redoviti voditelji pjevanja i sviranja.

Župnik je u homiliji govorio o temi evanđelja koje je ove nedjelje donosilo Isusovo čudo smirivanja oluje na moru te hod po dolazak k apostolima po vodi. Ovo evanđelje izražava ljudske strahove, vapaja, puno ljudskoga.

Isus je najprije odsutan, onda se pojavio kojeg su apostoli doživjeli kao utvaru a na kraju apostolima pruža čvrstu ruku. To izraz naše ljudske vjere i nevjere. Najprije želimo svojim razumom protumačiti Božje djelovanje. Ali tu brzo klonemo i vidimo samo svoju nemoć. Petar je tonuo dok je gledao samo "oluju" pred sobom. Nije vidio Isusa nego samo sebe, svoju slabost.  No, onda kad je iz te nemoći kliknuo "Gospodine spasi nas, propadosmo" Isus mu omogućava da ostane na vodi. Isus ulazi u Lađu i vjetar se smiruje.

Dakle, dok je Petar gledao u Isusa i slušao njegov glas, bilo mu je dobro, kada je pogledao valove i svoje teškoće, onda tone. To je vječno kolebanje između vjere i sumnje. Petrova vjera je slaba ne zato što je sumnjao u Isusovu moć nego zato što je tražio čudo Božje svemoći više nego jednostavnu toplinu njegove ruke.

Uvijek smo u napasti kao i Petar da od Boga tražimo "silu" koja pokorava sve oko sebe, a zaboravljamo na Božju tihu priustnost i spremnost da uvijek bude uz nas samo ga mi ne vidimo. Jer od vanjštine se stvara prašina u našim očima duše i ne vidimo Božju jednostavnost i ljubav.

U nedjelju poslije podne u 14,30 slavili smo sv. Misu i u crkvi Sv. Mihovila u Dabru. Na misi u Dabru sudjelovalo je 20-tak osoba. A to je dobar  vrlo dobar prosjek. 

/ Tš)

Brojač posjete:
159989
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016