ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Sastanak svećenika Otočkog dekanata

Svećenici Otočkoga dekanata Gospićko-senjske biskupije sudjelovali su u ponedjeljak, 12. listopada na radnom sastanku, koji je u župnom domu u Otočcu sazvao župnik i otočki dekan mons. Tomislav Šporčić.

Nakon molitve Trećega časa dekan je održao izlaganje pod naslovom „Život i djelo sv. Jeronima“, u povodu 1600. obljetnice njegove smrti s posebnim osvrtom na evangelizaciju u našem prostoru i vremenu. Potom je kompoljski župnik Anđelko Kaćunko izvijestio o glavnim točkama sjednice Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije, održane u rujnu u Gospiću.

Slijedilo je dekanovo izvješće o sjednici povjerenika hrvatskih (nad)biskupija za obiteljski pastoral, koja je pod vodstvom mons. Mate Uzinića održana u Zagrebu 8. listopada. Na toj sjednici značajno je mjesto imala tema o starijim osobama pa je posebno istaknuta akcija „Zagrlimo starije pjesmom“, a u osvrtu na temu udomljavanja djece istaknuto je kako bi „među vjerničkim obiteljima trebalo promicati udomljavanje, kako djece tako i starijih osoba, a što bi bio pokazatelj autentične kršćanske solidarnosti i ljubavi, pritom pazeći da se institut udomljavanja ne zloupotrebljava ni na koji način“.

Na koncu sjednice svećenici su raspravljali o nekoliko tema. Dekan je naglasio važnost i značenje Tečaja o braku, tj. obvezatnog zaručničkog tečaja prije vjenčanja, te je upozorio na neke pojavnosti u sakramentalnoj praksi, poglavito kad je riječ o vjenčanjima, koje nisu uvijek u skladu s pojedinim kanonima Zakonika kanonskog prava. Naglašena je također važnost župne kateheze, koju treba nastaviti održavati gdje god je moguće u skladu s novim epidemiološkim okolnostima. Na kraju sjednice mons. Šporčić pozvao je svećenike da na vrijeme dostave priloge za novi broj „Vrila“, godišnjaka župa Otočkog dekanata, te je svima za župnu knjižnicu darovao komplet brojeva od prvoga iz 2005. godine do ovogodišnjega broja.

Anđelko Kaćunko

Brojač posjete:
110343
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016