ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Slavlja sv. misa II. nedjelje došašća u Otočcu

I danas II.nedjelje došašća u župnoj crkvi Slavili smo tri sv. mise.

Vjernici su se pridržavali zadanih epidemioloških mjera. Pjevali su redoviti pjevači, smanjenim brojem, sa svojim prevoditeljima. Na samom početku bogoslužja prisutni vjeroučenici recitirali su uz paljenje II. adventske nedjelje. 

U homilijama župnik je govorio o temi pročitanih svetopisamskih tekstova. Današnja liturgija nam donosi riječi dvojice velikih preteča povijesti spasenja: Izaije i Ivana Krstitelja. U uvodu evanđelja ova dva glasa se stapaju u suglasje:

Izaija je navijestio izdaleka dolazak Spasitelja. Zanimljivo je zapaziti, kako, kojim riječima prorok Izaija hrabri sinove i kćeri Izraela koji su se nalazili u tuđini. On na svoj način govori kako će prepoznati po tome što će stići u radosti i ljubavi, u istini i pravednosti, u prijateljstvu i miru. Jer Bog, budući da je velik i svemogući, nalazi svoju radost u podizanju malih i u obnovi svega onog što je čovjek zbog gluposti ili čak zbog zloće pokravio. I Ivanov navještaj bio snažan i zapažen. Jer on je propovijedao sa velikom vjerom koju je doživljavao u svojoj molitvi, i asketskom životu.

Svako Došašće, svaki dolazak Gospodinov ima svoje preteče. Isusov prvi dolazak prethodili su glasnici: sveti Ivan Krstitelj, anđeli, pastiri, mudraci. I drugi slavni dolazak imati će svoje preteče: sunce, mjesec, zvijezde, veliki znakovi na nebeskom svodu. Između ova dva dolaska postoji, međutim, i jedan treći koji se ostvaruje povijesno ovdje i sada. To je Kristov tajanstveni, ali slavni dolazak u ljudske duše putem svoje Riječi i svojih sakramenata, putem svoje bližnje i opraštajuće ljubavi. I ovaj tihi Gospodinov dolazak ima, treba imati svoje preteče koji pripremaju put do ljudskih srdaca. Za to poslanje primili smo taj zadatak već u trenutku svoga krštenja, ali i u primanju svih drugih sakramenata. A na posebni način dobivamo to u svakoj misi. 

Na sv. Misi bilo je krštenje Lovre Grčević, drugog djeteta Rudolfa Grčević i Ane r. Vašarević. A kumovao je Branimir Vašarević. Svečanosti je sudjelovala najuža rodbina i prijatelji. Čestitamo svima!

Danas smo proslavili Sv. Nikolu, biskupa. On je zaštitnik djece i pomoraca. Na kraju svetih misa svoj prisutnoj djeci darovali smo knjigu "Dječja Biblija" i slatkiše. Onima koji nose ime ovog Sveca želimo radostan i blagoslovljen imendan! Na kraju sv. mise u 11 sati izrekao je posebnu molitvu za pomorce, na čast Sv. Nikoli, pomorski kapetan Zdravko Prša. 

Nakon sv.mise u 18 sati, pošli smo radosno upaliti drugu adventsku svijeću. U ime Grada bio je s nama dogradonačelnik, g. Nedan Janković. 

 

Brojač posjete:
116831
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016