ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava blagdana Sv. Petra i Pavla u Crnom Jezeru

U utorak,  29. lipnja 2021. god. u Crnom Jezeru kod kapelice Sv. Petra i Pavla proslavljen je njihov blagdan svečanom misom.Misu je predvodio župnik i dekan otočki mons. Tomislav Šporčić uz koncelebraciju župnika vlč. Mile Rajkovića, župnika Krasna i Kutereva Stipe Zeba i župnika lešćarskog i prozorskog  Ivana Miškulina. Unatoč velikoj vrućini okupilo se  preko pedesetak  vjernika. Prije svega bili su to oni koji žive u Crnom Jezeru,  te veći dio iz Kutereva, zatim iz Prozora i Tisovca. Kapelica je mala i u nju nisu mogli ući svi prisutni, a  vrućina  bi još teže bila podnošljiva u malom prostoru. Stoga smo odlučili da misa bude ispod natkrivenog prostora u blizini kapelice. Za ovaj put je to bilo zaista pravo rješenje. Bogoslužje je slavljeno svojim tijekom. Još da je bilo organizirati pjevanje bilo bi još bolje. 

U homiliji je Prevoditelj govorio o današim apostolskim prvacima, o svakom posebno, ali i o onom što ih ujedinjuje i čini jedanko važnima. Dobro je što Crkva jednom zajedničkom svetkovinom slavi dvojicu apostolskih prvaka, Petra i Pavla, koji su, dodouše na posve različit način, ugrađeni u temelj Crkve. Tako se može bolje vidjeti kako je Božji izbor nepredvidiv i iznenađujući. Unatoč određenim negativnostima kako jednog tako i drugog Gospodin im daje toliko važnu ulogu. I oni je u potpunosti izvršavaju svjedočeći kako to nije njegova zasluga. I jedino su, možemo reći slični po tome što su po svojim "kvalitetama - manama" bili neupotrebljivi. To je slučaj i sa drugim velikim osobama iz povijesti spasenja. 

Unatoč toga Bog je preko slabih ljudi učinio i čini velika djela. Petar je okajavao svoj grijeh zataje Isusa, Pavao je javno ispovijedao i napisao kako nije dostojan zvati se apostolom jer je progonio Crkvu, svetu Božju. No, na drugoj strani sam priznaje da je puno učinio, ali ne on nego milost Božja u njemu. Postao je "izabrana posuda". I ako bi trebalo odabrati rečenicu koja najbolje izražava njegov život, onda bi mogla biti ova: "Milošću sam Božjom ono što jesam" (Kor 15, 10). 

Pavlova svijest o dubokoj promjeni koju je milost proizvela u njemu i njegovu djelovanju bitno je utjecala ne samo na njegov osobni život već i na način njegova mišljenja i izražavanja. I naša pobožnost i praksa vjere treba djelovati i na naše razmišljanje, razgovore, na naš svagdašnji rječnik. Evanđelje se naviješta ne samo s propovjedaonice nego svaki kršćanin po svojim riječima i djelima to može činiti. I ono što čujemo u crkvi ili drugdje  možemo izreći svojim riječima i ponašanjem u obiteljima, svojim susjedstvima i druženjima u raznim prilikama života. 

Neka nam primjer i zagovor današnjih svetaca i apostolskih prvaka pomogne.

Poslije mise nastavilo se s radosnim  druženjem  i počašćenjem. Svima koji nose ime po apostolskim prvacima čestitamo imendan!

Brojač posjete:
215299
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016