ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava XVIII. nedjelje kroz godinu u Otočcu i Dabru

U nedjelju, 1. kolovoza 2021. slavili smo redovite mise u 8,30 i 10 sati u Otočcu i  14,30 sati u Dabru. S obzirom na vruće, sparno i na svoj način "teško" vrijeme ipak vjernici koji dolaze redovito na sv. misu nisu niti ovaj put izostali. A bilo je i onih koji su u Otočcu ili na proputovanju kroz Gacku dolinu obavili svoju nedjelju dužnost u našoj crkvi. Pjevanje je na misama s prisutnim pjevačima predvodila č. s. Ljubomira Lešić. 

Na misi u 10 sati bilo je i krštenje prvog djeteta Mihovila Antunovića i Adrijane r. Hajdarević, kćerke Emily. Kumovala je Ivana Filipović iz Pule. Na svečanosti je sudjelovao veći broj rodbine i prijatelja. 

U Dabru nismo bili zadnjih nekoliko nedjelja. Stoga su danas došli i oni kojih se rijeđe vidi. S vjernicima u Dabru redovito nakon sv. mise svi zajedno idemo na kratko počašćenje. To bude vrlo raspoloženo, pričljivo i zabavno. 

Župnik je u homiliji govorio o temi koje je donosilo nedjeljno evanđelje. A to je prije svega Isusova tvrdnja da je On kruh kruh života.

To je Isus naglasio nakon što je u pustinju umnožio kruh i nahranio mnoštvo od pet tisuća ljudi osim žena i djece. Nakon toga mnoštov je tražilo Isusa. Isus na to kaže mnoštvu: "Tražite me ne stoga što ste vidjeli znamenja nego zato što ste jeli od onih kruhova i nasitili se" (Iv 6. 24) I ovdje se tako jasno naglašava da čovjek ne živi samo od zemaljskog kruha. Isus je kruh koji daje život vječni. Isus je sebe nazvao kruhom jer to najviše odgovara njegovom poslanju. On je kruh jer se daje. Kruh je uvijek namjenjen za druge. Dođoh da imaju život, da ga imaju u izobilju. Kruh ako se ne daje drugome on pljesnivi, propada, ne daje život. 

Pjesnikinja Gertrud von le Fort u svome djelu "Himni Crkvi" piše; 

"Ožednjele smo uz vaše izvore, ogladnjele uz vaša jela, oslijepile uz vaše svjetiljke! Vi ste samo mali koraci oko vas samih! Vi ste kao vode što odnose, Uvijek u vašim ustima vaš vlastiti šum! Vi ste danas vaše istine kolijevka, A sutra ste joj također njezin grob! Jao vama, koji nas hvatate rukama: Duša se može uhvatiti samo s Bogom ! Jao vama, koji nas napajate peharima: Duši treba dati vječnost"

Ovim optužujićim riječima pjesnikinja opisuje čovjekovu težnju za Vječnim. Jer " čovjek beskrajno nadilazi čovjeka"

(Pascal), samo Vječni može utažiti njegovu glad: Pjesnikinja misli na Boga kada govori o Crkvi: "On stanuje u vinu tvojih kaleža i u bijelom kruhu tvojih oltara"

Brojač posjete:
215246
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016