ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Proslava svetkovine Krista Kralja u Otočcu i Dabru

Dana, 21. studenog 2021. proslavili smo zadnju nedjelju, 34. kroz godinu, kad se na istu proslavlja i svetkovina Krista Kralja.

Čitava liturgijska godina proslavlja Otajstvo Isusa Krista. On je utjelovljena Riječ Božja po kojem je sve stvoreno i po kojem se sve dovršava. S jednom nedjeljom Crkva na osobiti način naglašava "njegovo Kraljevstvo, kraljevstvo istine i života, kraljevstvo svetosti i milosti, kraljevstvo pravde, ljubavi i mira". (Predslovlje svetkovine).

U župnoj crkvi u Otočcu prijepodne bile su dvije sv. mise, a predvodio ih je i propovijedao  župnik Tomislav Šporčić. On je govorio o temi evanđelja koje donosi prizor gdje je Isus pred Pilatom. Pilat mora donijeti presudu za Isusa. On je svakako za njega kriv. Pita ga što si učinio? Pilat nije Židov, ali  Židovi su ga predali Njemu. Dakle Isus je kriv i za Pilata. On ga mora osudit. No, Isus mu svraća pozornost na svoje Kraljevstvo. Odatle Pilat zaključuje: Ti si dakle Kralj? Njegovo Kraljevstvo nije od ovoga svijeta. Tu su dvije razine tvrdnji koje se ne dotiču. Pilat se i ne trudi da bi razumio. Što je to istina? Što mene briga za istinu. Isus je u svakom slučaju kriv. Pilat će oprati ruke od Isusove krvi. A Židovi će preko Kajfe zaključiti da je bolje da jedan propadne nego li čitavi narod. Isus će trpjeti za sve. Zanimljiv je posebno završetak ove drame. Pilat će nakon svih ispitivanja, nakon svih napada dovesti Isusa pred masu i reći značajnu rečenicu: Evo čovjeka!  Isus objavljuje čovjeka. On objavljuje lice čovjeka. Pilat je i nehotice, pokazujući Isusa svima  pokazao uzor ljudskosti. Pilat je mislio da on predstavlja instituciju koja odlučuje o životu i smrti. A zapravo, vidimo da su zamijenjene uloge. Optuženi su Isusovi tužitelji i suci.

Pri punoj svijesti onoga što slijedi Isus zapravo kaže: Ja sam Istina, i Put i Život. Razdati svoj život za druge, najveće je ljudsko umijeće. Kristova Crkva i svaki njegov vjernik u Isusu traži nadahnuće vjere: Ne Krista prilagoditi sebi i snaći se u ovome svijetu, nego slaviti Krista ne toliko riječima već životom.  

Na svim misama pjevanje su predvodili redoviti pjevači, sa svojim voditeljicama: gđom. Gabrijelom Degoricija, prof. Brankom Bernardi i s. Ljubomirom Lešić. Ovih dana kad se toliko govori o koroni sigurno djeluje i na veći dio vjernika da ostaju doma, a da i svojoj djeci savjetuju da ne idu u crkvu.

Na današnju svetkovinu svake godine imamo i poslijepodnevno Euharistijsko klanjanje. Tako smo to imali i ove godine. Od 12,30 pa do 18 sati stalno je bilo prisutno više osoba koje su osobno  imale ovu pobožnost. Posebno su to činili članovi molitvene zajednice koji su naizmjenično bili u crkvi od 15 - 18 sati. Zajedničko klanjanje bilo je pola sata prije mise u 17,30 - 18,00 sati. Nakon toga slavila se treća sv. misa a predstavio je vlč. Jure Ladišić.   

U 14,30 sati slavili smo svečanu sv. misu u župi sv. Mihovila Arkanđela u Dabru. Na misi su bili redoviti vjernici župe, posebno danas su se okupili povodom obilježavanja stradanja  u Domovinskom ratu. Misnom slavlju za pogubljene i nestale žrtve prisustvovao je potpredsjednik Vlade RH i resorni ministar branitelja  Tomo Medved, zamjenica župana Ličko senjske županije Jasna Orešković Brkljačić, gradonačelnik grada Otočca Goran Bukovac, predsjednik Gradskog vijeća Tino Ostović, predsjednik općine Saborsko  Marko Bićanić, te više predstavnika i dužnosnika braniteljski udruga, vatrogasaca, rodbina, prijatelji i poznanici pogubljenih mještana. U Dabru 21.11.1991. smrtno je stradalo 7 osoba, a više ih je nestalo. Nakon sv. mise kod spomenika stradalim uzeli su riječ ministar branitelja Tomo Medved i gradonačelnik Goran Bukovac. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Molitvu odrješenja predvodio je župnik Tomislav Šporčić. Nakon 30 godina stradanja mještana Dabra, danas je po prvi puta na ovako dostojanstven i svečan način  obilježn spomen na pogubljene i nestale. Na taj način se animirala šira javnost za ovaj nemili događaj u sklopu svih drugih spomena stradavanja u Domovinskom ratu.   

Brojač posjete:
204059
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016