ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Prva nedjelja došašća

U nedjelju, 28. studenog 2021. na I. nedjelju došašća u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu slavili smo dvije svete mise.

Na samom početku vjeroučenici su prigodnom recitacijom svečano zapalili prvu svijeću na adventskom vijencu. Time smo dali naglasak na simboliku svijeća i vijenca u ovo vrijeme priprave, odnosno iščekivanja Božica. Na svetim misama pjevanje su predvodili redoviti pjevači sa svojim voditeljima. Na misi u 11 sati je bilo posebno svečano. Tome je doprinijelo krštenje Borne Oreškovića, drugog djeteta Ivana Oreškovića i Ivane r. Vašarević. Kumovali su: Tona Vranić i Iva Đaković. Čestitamo roditeljima, kumovima, rodbini!

U homiliji župnik je govorio o temi evanđelja i početku nove liturgijske godine - došašću.

Prvom nedjeljom došašća, započinje nova crkvena godina. Crkvena godina je ustrojena tako da postoje dvije središnje svetkovine - Uskrs i Božić. Za svaki od tih svetkovina imamo pokorničko vrijeme slavlja. Osim uskrsnog ciklusa i božićnog postoji tzv. vrijeme kroz godinu.

Došašće nije vrijeme slavlja i zabave, nego je za nas kršćane priprava na svetkovanje Božića. To je blagoslovljeni trenutak susreta s Bogom i ostvarenje naših želja i molitava. Zato se treba oduprijeti zabludi da je svršetak nešto čega bismo se trebali plašiti i što bi trebalo odgađati, nego shvatiti da je to ono za čim čeznemo i za što se molimo. Bog nam daruje vrijeme da tako postignemo vječnost.

Ovo vrijeme nas poziva da budno bdijemo. Nerazborito bi bilo da naše crkve i domovi preskoče došašće i poprime božićno ozračje na koje se ni na koji način nismo pripremali, niti da naša srca zanemare ozbiljnost promišljanje svojih misli, riječi i djela i propusta prepuštajući se raskalašenim slavljima.

Prvom nedjeljom došašća započinjemo ponovno promišljanje koliko vršimo volju Božju. Samo s vršenjem Njegove volje možemo  biti sretni i zadovoljni mi i drugi s nama. Zato ne dajte se zavesti napastima i zamamnostima svijeta nego u pokorničkom vremenu živimo pokornički da bismo čista srca, opravši svoje duše milošću sakramenta ispovijedi, mogli dostojno proslaviti svetkovinu vjere u  prvi Isusov dolazaka. Svetkovinu nade za drugi i konačni Kristov dolazak za koji svakog dana valja biti spreman, jer ne znamo ni dana ni časa kada će doći.

Brojač posjete:
293531
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016