ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Drugi dan priprave za proslavu Fabijanova

U ponedjeljak, 17. siječnja 2022., na drugi dan priprave za proslavu Fabijanova sv. misu u 18 sati predvodio je i propovijedao vlč. Anđelko Kaćunko u zajedništvu s domaćinom, župnikom Tomislavom Šporčićem. Pjevanje je predvodio dječji zbor "Anđeli" pod vodstvom s. Ljubomire Lešić. Na misi su posebno sudjelovali vjeroučenici III. i IV. razreda zajedno sa svojim roditeljima. Od župljana ove večeri misnom slavlju prisustvovali su župljani župa:  Kompolja i Brloga, Švice i Dabra.

Homiliju našeg gosta propovjednika prenosimo u cijelosti:

Nova zakrpa, nove mješine, novo vino!

Braćo i sestre, znademo kako je Isus često govorio u slikama i prispodobama, ali o kakvoj to novosti on govori sada i kakvi su to noviteti? Jesu li to možda neki novi proizvodi na našem tržištu? Je li to njegovo novo vino možda neko novo piće - neki light-sok, neki light-ugođaj ili...? I zašto Isus uopće spominje te novosti i što je zapravo to doista NOVO što je On donio?

Dragi vjernici, mi znademo kako se danas i u našoj sredini, u našoj kršćanskoj kulturi i našoj javnosti, osobito u medijima vrte neki također novi pojmovi. Tako, već od 2000. godine stalno slušamo da je ovo novo vrijeme, da smo ušli u jedno posebno novo stoljeće, da je nastupilo novo doba (eng. New age), zatim da nastaje nova kultura, i da je čovjek 21. stoljeća novi čovjek itd. pa smo konačno dobili i NOVOnormalno stanje (općega kaosa i terora)! Zanimljivo, ili ne? Bilo to, BiS, suvremenom kršćaninu zanimljivo ili ne bilo, svakako, razborit katolik morao bi se zamisliti. Jer nakon što je Isus Krist došao kao jedina bitna novost u povijesti svijeta, nakon što je donio jedinu bitnu novost - Evanđelje, Radosnu vijest spasenja - pa tko nama i zašto uopće treba govoriti o nečemu novom?! Zašto je potreban NOVI PREUSTROJ svijeta (Great Reset)? Kome je potreban tzv. transhumanizam, tj. promjena čovjeka kako ga je Bog zamislio, pa čovjek mora postati polu-robot, kome to pada na pamet?

Evo, to vam želim danas posvijestiti. Naime, mi živimo u vremenu u kojem nam medijska propaganda neprestano podvaljuje svoju idejnu, duhovnu i materijalnu robu, koja ne samo da nema veze s kršćanstvom nego mu je i suprotna. Poznati američki književnik Eliot još je 1939. proročki rekao: "Pòganstvo je zaposjelo sve najvažnije reklamne punktove." A suvremeni francuski stručnjak za marketing (Frédéric Beigbeder, "129,90 kn") izrekao je ključni pojam - teror noviteta! Doista živimo u moru reklama: Nove krpice, nove mašinice, novo vino..! Gotovo kao što i Isus kaže. Ali taj reklamni teror noviteta nema veze s Evanđeljem.

Dragi vjernici, to ističem da uočimo činjenicu odnosno opasnost kojoj smo svi izloženi - posebno djeca i mladi - a čega mnogi kršćani nisu svjesni. Naime, mi živimo u naglašeno potrošačkoj civilizaciji. Neumjerenost u svemu, zabava i uživanje reklamira se neprestano i posvuda. I neki se sada čude najnovijoj NOVOSTI – katastrofalnim rezultatima Popisa pučanstva u Hrvatskoj. Što reći na pitanja: Kako to da izumiru narodi kršćanske Europe? Kako to da ubrzano izumire katolička Hrvatska?

Nemojmo se zavaravati, braćo i sestre – sav narod je kršten, ali mnogi kršćani ne žive kao kršćani. I kod nas i u Europi je mnogo kršćana na papiru, ali je malo kršćanstva u osobnom i javnom životu – u kulturi, sportu, ekonomiji, politici, zabavi… Svi žele blagoslov kuće, sakramente za djecu, a crkve su nam prazne!

Eto, sve to pokazuje nam da doista živimo u nekom novom vremenu, a ono nije kršćansko. Zato se mi moramo trgnuti i prestati krivnju prebacivati na druge. Naša je vjernička zadaća unijeti svjetlo u mrak nove kulture. Mi kršćani - svjedoci Kristove novosti - trebamo biti novo vino i svjetlo u mješinama i mraku "novoga svjetskog poretka"! Na svima nama, a poglavito na mladima, je velika odgovornost kako ćemo svjedočiti u našoj sredini, hrvatskoj i europskoj. Ako 21. stoljeće ne bude prožeto tom novošću Isusa Krista, nestat će kršćanstva u Europi, nestat će i Hrvata u Lijepoj Našoj!

Mi ne želimo da se to dogodi. A kako ćemo pobijediti, gdje nam je izvor snage u tome jedinstvenom duhovnom ratu? Braćo i sestre, snaga je u molitvi, postu i euharistijskom kruhu! Zato treba redovito i često moliti. Sveti Antun Pustinjak je STALNO molio! Zato treba svaki dan čitati Sv. pismo. I, nadasve, blago onome tko može svaki dan ići na svetu pričest, kao što je činio mladi profesor Ivan Merz - zato je postao svetac. A isti su recept primjenjivali naši sveti zaštitnici papa Fabijan i vojnik Sebastijan - zato su postali sveti. Zato su mogli podnijeti i najstrašnije muke, zato ih i danas slavimo.

Ako su mogli oni, možemo i mi! Neka nam u tome nastojanju pomogne njihov zagovor kod Boga! Amen.

 

U utorak, 18. siječnja 2022., trećeg dana priprave propovijeda nam fra o. Juro Marčinković, župnik kompoljski.

Pjevanje predvidi župni zbor „Sv. Cecilija“ župe  Otočac. Nakon sv. mise u dvorani Pastoralnog centra biti će predstavljanje knjige V R I L O 2022, govore: g. Milan Kranjčević i župnik Tomislav Šporčić. Na večerašnje sudjelovanje u ovom programu posebno su pozvani župljani iz Gornjeg i Donjeg Kosinja, članovi Župnog Pastoralnog vijeća, ministranti, pjevači i čitači u župi otočkoj. Od vjeroučenika posebno pozivamo vjeroučenike VII. razreda  i njihove roditelje.  

 

Brojač posjete:
333822
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016