ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Proslava svetkovine Sv. Josipa u župi Presvetoga Trojstva - Otočac

U subotu, 19. ožujka o.g. svečano smo proslavili ovu svetkovinu koja se redovito slavi 19. ožujka. Prvu misu na ovaj dan imali smo u  kapelici Sv. Josipa na groblju u Gornjoj Dubravi.

Kapelica je podignuta 1908. godine, za vrijeme župnikovanja kanonika i župnika otočkog Juraja Ibela, gdje je onda bio i pokopan. Prošle, 2021. godine kapelica je obnovljena i s time da je uređena kripta gdje su pohranjeni posmrtni ostaci svih svećenika za čije se grobove znalo na ovom groblju u Dubravi.

Kapelica je Sv. Josipa,a bilo bi normalno da i ovo groblje ima naziv Sv. Josipa. I ovaj put smo imali misu za sve pokojne na ovom groblju. Sv. Josip je zaštitnik sretne smrti. U tom vidu  župnik je  u homiliji na ovoj misi izrekao više misli. Na misi je sudjelovalo tridesetak osoba. Taman je toliko moglo ući u kapelicu. 

Večernju misu slavili smo u župnoj crkvi. Na ovu misu posebno smo pozvali očeve naših vjeroučenika i drugih. Pjevanje predvodili su članovi Dječjeg zbora "Anđeli" koji su dali posebni dojam ove svečanosti.

Pod misom slavili smo i krštenje Josipa Rupčića, sina Roberta i Katarine r. Kostelac. To ovom blagdanu Sv. Josipa i zaštitniku očeva i obitelji dalo je osobitu ljepotu slavlja. Župnik je na kraju mise svoj prisutnoj djeci podijelio sličice Sv. Josipa i Sv. Obitelji, te sve posebno blagoslovio.

U homiliji je među ostalim naglasio: Nakon rođenja, djetetu je potrebna briga njegovih roditelja. Potrebna mu je pažnja drugih kako bi postao svoj i pripremio se za život na zemlji i za život u vječnosti. Biti dobar kršćanin i poduzetan građanin dvije su zadaće koje se međusobno ne isključuju, niti suprotstavljaju. Odgoj djece u obitelji događa se posebice preko uvjerenja i stavova koje roditelji svjesno ili nesvjesno prenose na svoju djecu. Budući da djeca u svojim očevima vide "kućnoga heroja", očevi će poput vitezova iz starih vremena i po primjeru velikih svetaca voditi računa da svojoj djeci objasne kako sve dobro na ovom svijetu dolazi od "Onoga koji vodi povijest pojedinaca i naroda". Svoj odnos s djecom će temeljiti isključivo na ljubavi. Božja zapovijed da se poštuju roditelji zapravo je zahtjev i zapovijed roditeljima da žive i vrše svoj autoritet na način koji će ih u očima djeteta "učiniti vrijednim poštovanja i ljubavi".

Brojač posjete:
293738
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016