ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Bogoslužja pete vazmene nedjelje u Otočcu

U nedjelju, 15. svibnja - pete vazmene nedjelje u Otočcu smo svečano slavili dvije mise.

Kako je to uobičajeno bilo je to u 9 i 11 sati. Relativno veliki broj vjernika sudjelovao je na prvoj i drugoj misi. Bilo je i posebnih razloga da to tako bude. Naime, na misi u 9 sati svečano smo krstiti četvero odrasle djece koji se zajedno sa svojim vršnjacima pripremaju i na svečanost prve pričesti. Tako smo krstiti: Marina i Sebastijana Šajnović, Valentinu Fras i Karla Zafirović. Kumovali su: Gordana Jurković, Ivana Ostović, Drago i Alen Šajnović.  Svi oni redovito polaze u školu gdje su upisani i na vjeronauk. Osim toga dolaze na nedjeljnu misu i katehetske susrete. Na misi su sudjelovali roditelji i kumovi te rodbina i prijatelji.

Na misi u 11 sati također smo imali svečanost krštenja. Krstili smo Mariju Vidmar, prvo dijete Nike Vidmara i Silvane Hudorović, a kaumaovao je Marijan Kovačić. Na ovoj misi sudjelovali su i hodočasnici iz Plitvica koji su se vraćali s hodočašća Majci Božjoj na Krasno. Pjevanje su predvodili redoviti pjevači. Čestitamo!

U homiliji župnik je glavnu misao uzeo iz nedjeljnog evanđelja po Sv. Ivanu. Ono govori o događanju na Posljednjoj večeri. Juda odlazi nakon što mu je Isus otkrio da će ga on izdati. Juda odlazi u dramatičnom trenutku. Apostoli su redom pitali da nije neko od njih koji bi ga mogao izdati. No, apostoli nakon što Juda tako naglo odlazi ne pitaju kamo i zašto odlazi. Kao da ih uopće Juda  ne zanima makar su tri godine proveli zajedno. Ništa o njemu ne govore. Njegovo mjesto ostaje prazno. Isus u drugom dijelu današnjeg evanđelja govori: Dječice ljubite se među sobom kao što sam ja vas ljubio. Apostoli ostaju "mrtvi hladni" na Judin odlazak. To je znak da im on ne manjka. Ne zanima ih Juda niti to što će učiniti. Očito znak slabog zanimanja za drugog. Na mjestu je da ih Isus poziva na ljubav. Ljubav ne može kod ovakvih zbivanja ostati mirna. Koliko to u našim crkvama ima praznih mjesta i u najvećim blagdanima, ali nas ne smeta što drugih nema, a isto govore kako su "veliki" vjernici. I unatoč toga ostajemo mirni. Mislimo da to nije naša stvar. Netko drugi bi morao nešto poduzeti. Ne zakazuje li tu naša osobnost, naša hladnoća u vjeri ili indiferentnost.

Teško nam je napomenuti i najbližima, a kamo onima koji su nam dalje. Kršćanin je već na svom krštenju primio zadatak da bude djelatnik, poslanih, pomazan je svetim uljem kad svećenik govori "Milosrdni Bog Otac nanovo te rodio i pomazao (poslao)  da postaneš ud Isusa, svećenika, proroka i kralja." Na krštenju smo postali oni koji ćemo vršiti Isusovu svećeničku, proročku i pastirsku službu.

Brojač posjete:
70007
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016