ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Svetkovina Duhova i Prva pričest u Otočcu

U nedjelju, 5. lipnja 2022. u Otočcu svečano je proslavljena svetkovina  Duhova. To je svetkovina kojom se završava vazmeno vrijeme. Već duži niz godina u Otočcu na tu svetkovinu upriličujemo svečanost Prve pričesti.

Svečanost Prve pričesti bila je na misi u 11 sati, a u 9 sati bila je je prva misa na kojoj sudjelovali oni koji nisu bili nužno vezani za svečanost Prve pričesti. I ova misa bila je posjećenija više nego li drugih nedjelja. Na misi su pjevali članovi župnog zbora pod vodstvom prof. Branke Bernardi. 

U 11 sati 45 prvopričesnika krenulo je iz župnog dvorišta preko Gačanskog parka na glavi ulaz u crkvu gdje su bili smješteni u samom prezbiteriju. Misu je predvodio župnik T. Šporčić uz koncelebraciju vlč. gg. Jure Ladišića i  Josipa Šimatovića. Pjevanje je predvodio dječji zbor "Anđeli" pod vodstvom gđe Gabrijele Degoricija. Prvopričesnici su  složno i radosno pjevali tijekom čitave svečanosti.

Na početku mise prvopričesnike je u ime roditelja  pozdravila gđa Ivana Šimatović. Recitacije, molitvu vjernika i zahvalu prvopričesnika sa samim prvopričesnicima pripremila je vjeroučiteljica Dražena Rubčić.  Na kraju su prvopričesnici radosno pjevali pjesmu: Mama hvala! Tata hvala! Službu fotografa vršio je g. Milan Krznarić. 

U homiliji Župnik je istaknuo više naglasaka same svetkovine Duhova te posebno i sakramenta Prve Pričesti.

Svetkovina Duhova proslavlja se 50. dan nakon Uskrsa. Ova svetkovina nadovezuje se posebno na blagdan Pashe koju je slavio odabrani narod Izraela. To je bio i još danas je najvažniji njihov blagdan. Proslavljaju svoje oslobođenje od Egipatskog ropstva i prolaza u obećanu zemlju. Putem su kroz pustinju podizali sjenice koje su imale svoje prolazno značenje. Sjenice su bile samo djelomično natkrivene da mogu gledati u nebo. U prenesenom smislu da se pouzdaju u Božju providnost. Kad su došli Obećanu zemlju slavili su pedeseti dan blagdan sjenica sjećajući se svoga putovanja ali i primanja 10 božjih zapovijedi. Mi kao vjernici - oni koji smo primili Duha Svetoga -  pozvani smo da slušamo Božju Riječ da ljubimo Boga i bližnjega Duh Sveti je Božja ljubav koja nas obuhvaća.

U prvim stoljećima kršćanstva najviše se naglašavao Uskrs i vazmeno vrijeme na koje se pripravljajo u tijeku korizme te poslije Uskrsa u susretima s Uskrslim Kristom oživljavalo vjeru u Njegovu prisutnost ali i isčekivanje slanja Branitelja Duha Svetoga koji nas najbolje upućuje u svu istinu vjere i novog zakona, kojeg je Isus dopunio svojom ljubavlju odnosno snagom Duha Svetoga.

 

Brojač posjete:
291391
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016