ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Proslava svetkovine Presvetog Trojstva i slavlje Sv. Potvrde u Otočcu

U nedjelju, 12. lipnja 2022. za nas vjernike katolike  bila je  svetkovina Presvetoga Trojstva. Posebno svečano slavila se u crkvama koje su posvećene ovom najvećem kršćanskom otajstvu vjere. Sv. Misu u 9 sati predvodio je župnik T. Šporčić, a pjevanje je s članovima Dječjeg zbora predvodila gđa Gabrijela Degoricija.

Župnik je posebno istaknuo ovu svetkovinu kao vrhunac čitave naše vjere. Svaki blagdan i svetkovinu koju slavimo tijekom crkvene  godine  jest odjek naše vjere, liturgijsko priznanje istine o Bogu i nama koju kroz liturgijsko slavlje priznajemo. Danas slavimo sažetak vjere, svega što je do sada kroz slavlje drugih blagdana slavljeno - njezin vrhunac. Današnja svetkovina slavi se, na kraju jednog velikog razdoblja crkvene godine. Ovom svetkovinom slavimo prisutnost Božju u svim trenucima našega života. Slavimo sve ono što naša vjera sadrži i o Bogu govori. Slavimo sve ono što naša vjera sadrži i o Bogu govori. Slavimo Boga koji se trojstveno pokazuje blizim i živim svakome od nas. 

U Otočcu na ovu svetkovinu već 15-tak godina redovito imamo i svečanost Sv. Potvrde. Tako smo to imali i ove godine.

Sv. Potvrdu /Krizmu/ primilo je četrdeset i dvoje krizmanika - učenika koji završavaju osmi razred. Svečanost Potvrde bila je na misi u 11 sati, a predvodio je i propovijedao mons. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski. A s njime su suslavili: vlč. Mile Rajković, vlč. Jure Ladišić, preč. Josip Šimatović,  preč. Mišel Grgurić te mons. Tomislav Šporčić.  Na početku slavlja biskupa mons. Križića i prisutne   pozdravio je župnik - domaćin, a biskupa posebno je pozdravila u ime krizmanika Kristina Dujmović. Liturgijska čitanja kao i molitvu vjernika čitali su krizmanici. Prikazne darove za euharistiju donosili su krizmanici koji su i redoviti ministranti: Karlo Vuković, Mihael Kostelac Jakovac, Ivan Zvonimir Rogić, Emanuel Marković i Antonio Šporčić. Na kraju slavlja biskupu se posebno zahvalila u ime roditelja dr. Draženka Kostelac.

Župnik T. Šporčić  je posebno zahvalio svećenicima, pjevačima, časnim sestrama, suradnicima u pripremanju ovog slavlja u čemu je najveći doprinos dala vjeroučiteljica Tina Košćak a s njom je posebno pod vidom vodstva ministranata vodio brigu  njen muž  - vjeroučitelj Dario Košćak. Oni su imali i kćerku krizmanicu Dariju, a prošle nedjelje imali su sina prvopričesnika - Emanuela.

Na kraju je bilo fotografiranje svih zajedno s biskupom i svećenicima i vjeroučiteljima. Veliku zahvalnost dugujemo bogoslovu   Kristijanu Pajdakoviću. A nakon toga župnik Šporčić podijelio ime uspomene i Katekizam Katoličke Crkve (Kompendij) s čestitkom i potpisom. Fotografirao je g. Milan Krznarić.

U homiliji je biskup mons.  Križić je govorio najprije o otajstvu Presvetoga Trojstva. Čovjeku je nemoguće prodrijeti u istinu o Bogu.

Ako molimo na najbolji način upoznajemo Boga i doživljavamo njegovu blizinu. Apostoli nisu bili neki učeni ljudi, ali su bili spremni za Krista dati život. Zatim je pozvao krizmanike da se  trajno povezuju s Gospodinom po Duhu Svetom. Duh Sveti je snaga koja nam kaže da u životu nikada ne predamo, da se uvjerimo da nikada nema izlaza, da možemo ići naprijed. U životu ne možemo izbjeći kušnje i poteškoće. To je naglasila i krizmanica u svome pozdravu. Te teškoće ćemo nadvladati jedino ako smo u zajedništvu s Bogom. Ona neka nas čuva i vodi tijekom čitavog života.

Poslije svečanosti u crkvi biskup sa svećenicima imali su zajednički ručak u župnom stanu kojeg je pripremio bračni par Pero i Marija Kranjčević. Zahvaljujemo svima!

 

Brojač posjete:
17528
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016