ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Nastupna misa otočkog župnika Marinka Miličevića i vikaru mu don Kaćunka

Danas je msgr. Marinko Miličević, novi otočki župnik, imao svoju nastupnu misu u crkvi Presvetog Trojstva. Prva misa je bila u 8:30, a druga u 10 sati po ljetnom vremenu održavanja misa.

Evo što je pritom u pozdravnoj besjedi kazao Ivan Bižanović, član Pastoralnog vijeća Župe Otočac:

 

Poštovani župniče Marinko, poštovani župni vikare Anđelko,

još su stari Grci  mudro kazali „panta rei“, da sve protječe, da se sve mijenja, ova se izreka pripisuje grčkom filozofu Heraklitu, a hrvatski pjesnik Petar Preradović reče u jednoj svojoj pjesmi  „stalna na tom svijetu samo mijena jest“.  Upravo ta mijena, taj „panta rei“ održava svijet. Tako sve živo dolazi i prolazi, sve nastaje i sve nestaje, sve se mijenja. Mi obični mali ljudi, ma i oni veći,  mislimo da na nešto utječemo, varamo se mi, ništa se ne događa bez Božje providnosti. Ma koliko se moćno osjećali, ma koliko mislili da smo veliki i utjecajni, ma kakvu poziciju zauzimali i u svjetovnom i u duhovnom životu, samo smo beznačajno zrnce prašine, a kada je u pitanju Crkva i naša vjera, Duh sveti je taj koji svime rukovodi. Tako je Duh sveti odlučio dovesti k nama monsinjora Marinka, u župu Presvetog Trojstva u Otočca, u župu sv. Mihovila u Dabru i u župu sv. Ivana Krstitelja u Švicu. Duh je sveti odlučio dovesti nam novoga dušobrižnika, osobu koja je u naponu tjelesne i duhovne snage, osobu koja je duhovno toliko moćna da očekujemo da se taj dar Božji prelije i na nas, vjerni narod. Zna Duh sveti koliko tereta može natovariti na pleća svakoga od nas, pa tako i na monsinjora Marinka i vikara mu don Anđelka. Oduvijek je narod potreban vjere, oduvijek je potreban jakih pastira, da ih duhovno vode po krivudavim stazama života, da ih izvode iz stranputica, da im daju nadu, da ih utješe, da ih upute na pravi put. Ja sam Put, Istina i Život, tako nas uči Evanđelje, i tako vjerujemo. 

Monsinjore, često narod u svojoj mudrosti zna kazati da kakav je pastir da su takve i njegove ovčice,  ali isto tako se veli da kakve su ovčice da je takav i pastir. I stoga nema nam druge nego otvorena srca primiti Vas, a nema Vam druge nego raskriljene duše primiti nas, vašu pastvu. Koliko se međusobno budemo ispomagali, koliko se budemo razumjeli, tako će nam biti. Jer jedno bez drugoga ne ide. Puni ufanja u Vašu duhovnu snagu, ne dvojimo da ćemo u ovoj, i u ovim župnim zajednicama, nastaviti koračati Putem Istine i Života.

A vama, don Anđelko, radujemo se Vašem povratku. Koliko se mi radujemo, nadamo se da se i Vi još više radujete. Mi Vama nismo novost, Vi nama niste novost, dobro se poznajemo i nadamo se da ćemo kao vjernici i s Vama izvrsno surađivati na dobrobit ove župne zajednice.

I na kraju ove pozdravne besjede neka svemogući Bog na sve nas skupa izlije obilje svoje mudrosti, neka nas nadahne dobrotom, neka nas obdari uzajamnim poštovanjem i neka nam usadi sve duhovne kreposti.

Kao član BPV i ŽPV ove župe Presvetog Trojstva u Otočcu  želim Vam uručiti cvijeće u znak dobrodošlice, štolu kao znak svećeničkog reda i služenja i križ znak poniznog služenja.

Dobro nam došli !

/ ib / 

 

Brojač posjete:
43854
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016