ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
BLAGDAN MALE GOSPE NA POLJICIMA

U crkvi na Poljicima održana je tradicionalna proslava Rođenja BDM. Misno slavlje je 8. rujna u 11 sati predslavio don Anđelko Kaćunko u zajedništvu sa župnikom mons. Marinkom Miličevićem

U prigodnoj propovijedi, na temelju misnoga evanđelja koje donosi Isusovo rodoslovlje, don Anđelko je najprije naglasio važnost rodoslovlja u životu svakog čovjeka, što među ostalim potiče i našu zahvalnost prema našim predcima. U nizu pokoljenja koji je predhodio Marijinu rođenju, na čelu kojega je Abraham, navode se četrdeset i dva imena ljudi različite 'biografije'. No premda je u životu pojedinoga od njih možda bilo "svašta", Bog nije prestao ljubiti nikoga od njih i ostvarivati svoj plan sve do Marije, Male Gospe – odnosno do Josipa, čija je zaručnica postala, rekao je propovjednik. Mi slavimo Mariju, nastavio je don Anđelko, kao onu koja je podpuno povjerovala Božjemu glasniku Gabrijelu, tj. prepustila se volji Božjoj – baš kao Abraham, koji je zato i prozvan praocem naše vjere.

"Međutim, kada bismo Malu Gospu prosuđivali po nekim njezinim dalekim predcima u našim ni riječima uz pohvale nego možda i ogovaranja, čuđenja itd. To nam posvješćuje da svako dijete, bez obzira na svoju povijest, na predke koji došli prije njega, vrijedno je jednakog dostojanstva i ljubavi, bez obzira na spol, zdravlje, izgled i sl. Tako je trebalo gledati i onoga maloga bolestnog Grgu, kojega je rođena majka odlučila pobaciti u 6. mjesecu trudnoće – baš koliko je bio star i mali Ivan Krstitelj, kada je Marija pohodila Elizabetu! Nažalost, na današnjem tzv. kršćanskom Zapadu, pa i u našoj 'katoličkoj' Hrvatskoj, mnogi na djecu gledaju kao teret… a sve više dijete se proglašava 'zagađivačem okoliša' pa se među mladima širi tzv. antinatalizam – izbjegavanje rađanja djece kako bi se 'sačuvala atmosfera'…! To je znak koliko je đavao, kao 'čovjekoubojica od početka', kako ga je Isus nazvao, danas lukavo globalizirao svoju agendu", slikovito je istaknuo vlč. Kaćunko.

Međutim, na djecu bi trebalo gledatikao što su pastiri vidjeli Isusa u Betlehemu: "Kad ugledaše dijete obradovaše se radošću veoma velikom!", nastavio je propovjednik, rekavši da svi znademo kako je težak i zahtjevan odgoj djece, ali to je i najuzvišenija zadaća. Jer odgojiti dijete, postaviti ga na noge i izvesti ga na pravi put doista je na ponos svakom roditelju. "Jer ne smijemo smetnuti s uma biblijsku istinu o čovjeku: čovjek je po Božjoj zamisli pozvan na roditeljstvo – na očinstvo i majčinstvo – to je PRVA 'zapovijed' Božja prvim ljudima. Stoga se čovjek u svojoj biti ostvaruje kao čovjek upravo u roditeljstvu. Zato kaže Sv. pismo da će se žena spasiti rađanjem djece ako ustraje u vjeri, ljubavi i posvećivanju (v. Tim 2,15). Jednako tako i svećenik se spašava u duhovnom očinstvu. Možemo reći da je to dobro shvatio i Nikola Tesla kad se kao kršćanin svjestno opredijelio se 'znanstveno-istraživačko očinstvo' za dobrobit čovječanstva. Zato ćemo na koncu života SVI Bogu dati račun o svojemu roditeljstvu tijekom zemaljskog života", posvijestio je don Anđelko.

Na koncu je istaknuo da gledajući život BDM, možemo biti sigurno kako su Joakim i Ana, Marijini roditelji, bili divni pedagozi, jer su odgojili svoje dijete za najveću sreću, a ona u životu svakog čovjeka sastoji u tome da stavi svoj život na raspolaganje Bogu. tj. da znade i može reći životu DA i reći Bogu DA – kao Marija. Jasno, to predpostavlja velik trud i traži mnoge žrtve. Ali, da drukčije i nije moguće biti sretan, posvijestio nam je na našem hrvatskom jeziku i sveti papa Ivan Pavao u Solinu 1998. rekavši: "Ne vjerujte onima koji vam obećavaju lagana rješenja. Bez ŽRTVE se ne može sagraditi ništa veliko!" Neka nas Marijin primjer učvrsti u toj vjeri i vjernosti Bogu, zaključio je don Anđelko.

Na koncu misnoga slavlja podsjetio je vjernike na tradicionalni blagoslov djece koji se upravo na blagdan Male Gospe upriličuje na večernjoj sv. misi u župnoj crkvi.

 

Brojač posjete:
17627
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016