ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
NA FORTICI SLAVLJE GOSPE ŽALOSNE

Petnaestak župljana okupilo se, u ne baš prikladno i uobičajeno vrijeme, ispod Fortice radi proslave spomendana Gospe Žalosne, čije se kapela (iz 1725.) nalazi pri vrhu brdašca. Pobožnost Križnoga puta započela je u 14,30 s. Razmatranja pojedinih postaja čitali su bogoslov Kristijan Pajdaković, vjeroučitelj Dario Koščak i časna Judita, a završne molitve vikar don Anđelko, koji je vodio pobožnost, dok je pjevanje vodila časna Ljubomira.

Nakon Križnoga puta slavljena je u kapeli sv. misa. U prigodnoj propovijedi don Anđelko je podsjetio na povijestni nastanak i razvoj spomendana i pobožnosti Gospi Žalosnoj, što ima svoje utemeljenje u novozavjetnom proroštvu starca Šimuna u Hramu, da je Mariji "mač probosti dušu"(Lk 2,35). "Umjetnici često znaju Gospinu žalost, koja zapravo nagoviješta Isusovu muku i Marijinu suživljenost sa svojim Sinom, prikazivati tako što joj sedam mačeva probadaju srce (stoga se i sam blagdan ponekad naziva Marija od sedam žalosti), kako je prikazano na stropu fortičke kapele, ili se oko Marije u polukrugu nalazi sedam medaljona s prizorima koji simboliziraju njezinih sedam teških i bolnih životnih trenutaka:
1. kada joj je Šimun prorokovao da će joj mač boli probosti dušu;
2. kada je s Josipom i tek rođenim Isusom morala bježati u Egipat kako bi izbjegla pokolju kojega je propisao kralj Herod;
3. kada se Isus kao dvanaestogodišnji dječak izgubio u hramu dok su bili na hodočašću u Jeruzalemu;
4. kada je izravno susrela svoga poniženog i izmučenog Sina dok je bio na svom križnom putu;
5. kada je morala gledati Isusa dok su ga pribijali na križ;
6. kada su mrtvo Kristovo tijelo skidali s križa i položili ga u njezino krilo, te
7. kada je promatrala polaganje Isusova tijela u grob", podsjetio je don Anđelko na sedam "mačeva" iz Gospina života.
Svi marijanski blagdani, koji nas žele približiti ljubavi Kristove i naše Majke. Međutim, spomendan Gospe Žalosne nas poziva na promišljanje o patnji koju je ona morala podnijeti te time i na određeni oblik suživljavanja i zahvalnosti kako prema Djevici Mariji jer je prihvatila Božju volju u potpunosti, tako i prema Kristu na svemu što je učinio za nas i tako nam otvorio put vječnom životu, naglasio je propovjednik te ponovno naglasio kako nam "spomendan Gospe Žalosne posebno želi staviti pred oči važnost zahvalnosti Djevici Mariji za sve boli koje je izravno morala podnijeti i koje je u određenom smislu, snažnije od svih drugih ljudi, dijelila sa svojim Sinom, a našim Spasiteljem i Otkupiteljem".
Zato joj se utječemo i vapimo Gospodinu: Dopusti nama slugama svojim, molimo te Gospodine Bože, da se po Marijinu zagovoru izbavimo od sadašnje žalosti i naužijemo vječne radosti. Amen.

Brojač posjete:
70088
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016