ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Odjeci predstavljanja don Anđelkove glazbene knjige

ODJECI PREDSTAVLJANJA DON ANĐELKOVE GLAZBENE KNJIGE

U velikoj dvorani Gackoga pučkog otvorenog učilišta u Otočcu sinoć (10.11.) se dogodilo doista neobično predstavljanje jedne knjige u Mjesecu hrvatske knjige. A to je tako kada je u pitanju don Anđelko Kaćunko. Odlučio je on predstaviti svoju novu knjigu pjesma Pod obranu se tvoju... Već se po naslovu dade naslutiti da se radi o vjerskoj tematici, ali autor ne bježi ni od domoljubnih pjesama, koje sklada, prilagođava, prerađuje, čini ih dostupnima običnim ljudima i njihovim glasovnima mogućnostima, a sve na slavu Boga i za dobro hrvatskoga naroda.

Ovom neobičnom promocijom vješto je moderirala Mateja Posavi Došen. Promocija je započela pjesmom u izvedbi crkvenog zbora Sv. Cecilija župe Otočac, pod ravnanjem prof. Branke Bernardi, potom su nastupili mali Anđeli pod ravnanjem Gabrijele Degoricija, pa onda VIS Trinitas pod ravnanjem Ane Marije Jurković, a u program se lijepo uklopila i Dječja skupina Čerišnjice Folklornog društva Otočac i samo Folklorno društvo.

Mora se kazati da je ovo prvi put da su se tako heterogeni zborovi okupili na jednom mjestu i da su u završnoj izvedbi pjesme zajednički nastupili, a dirigent je bio tko drugi doli don Kaćunko. Eto, to nije nikome do sada uspjelo već don Kaćunku. I to je već samo po sebi značajno, za ponadati se da ovo ne će biti i posljednji zajednički nastup otočkih zborova. Potencijala je mnogo, osobito kod mladih zborova, čulo se to, no treba više proba i zajedničkog rada pa je pravo čudo da je ovo predstavljanje sinoć bilo dobro.

A Kaćunko ne bi bio Kaćunko da nije bilo i "gosta iznenađenja". Taj gost je "propjevao" tako da je puštena snimka. I doista je bilo iznenađenje jer je "gost iznenađenja" bio sam autor, što je publiku oduševilo i nasmijalo. Pjeva don Kaćunko na misama u slavu Božju, ali u ovakvoj izvedbi jedne domoljubne pjesme nije ga do sada bilo prigode čuti.

Sve u svemu bila je to neobična, zanimljiva i dobra promocija jedne knjige. (M.K.)

www.glasgacke.hr/?ispis=detalji&novost=34568&kat=71

 

U velikoj dvorani Gackoga pučkog otvorenog učilišta u četvrtak navečer 10. studenoga upriličeno je predstavljanje knjige skladbi i pjesama "Pod obranu se tvoju…" otočkoga župnog vikara don Anđelka Kaćunka.

Knjiga, koju je autor podnaslovio “SOS-Kajdanka” – što je kratica riječi koje označuju sadržaj knjige: skladbe, obradbe, stihovi – objavljena je 2019. u prigodi don Anđelkove 40. godišnjice svećeništva, ali stjecajem okolnosti nije mogla biti predstavljena. Knjigu je autor nazvao po najstarijoj poznatoj molitvi Majci Božjoj koju je prepjevao i uglazbio. Zbirka sadrži 23 autorske skladbe, kao i 22 don Anđelkove obradbe ili preradbe poznatih crkvenih popijevki ili poznatih pjesama te svetačkih himana. Knjigu je priredila Renata Ivoš-Krajina, profesorica glazbe, a uz njezin popratni tekst u knjizi je također predgovor dr. Vladimira Lončarevića te pogovor prof. mr. art. Miroslava Martinjaka i fra Šimuna Šite Ćorića.

Don Anđelkova je “Kajdanka” predstavljena kombinacijom izabranih dijelova tekstova iz knjige, koje je čitala voditeljica programa Mateja Posavi Došen, i pjevanjem devet pjesama iz zbirke. Glazbene točke izveli su zborovi župe Otočac: “Sv. Cecilija”, VIS “Trinitas” i “Anđeli”, te Folklorno društvo Otočac i dječja skupina FD “Čerišnjice”. Posljednju don Anđelkovu skladbu “Zvijezda Hrvata”, za koju je stihove napisala hrvatska pjesnikinja Marija Dubravac, koja više od pedeset godina živi u Australiji, izveli su svi zborovi zajedno pod ravnanjem samoga autora.

Na kraju je don Anđelko Kaćunko zahvalio svima za uloženi trud i kvalitetnu pripremu programa, ali i maestru Martinjaku za mnogostruku pomoć u pripremi knjige, kao i za nekoliko harmonizacija za zbor i orgulje. Naglasio je također koliko je najprije i najviše Gospodinu zahvalan za glazbeni talent te naveo, što je i priređivačica istaknula u knjizi, kako je svaka njegova djelatnost, uključujući glazbenu, "uvijek s trostrukom nakanom: Bogu na slavu, na korist Crkve i za dobro našega naroda!"

https://ika.hkm.hr/novosti/u-otoccu-predstavljena-glazbena-knjiga-don-andelka-kacunka/

Brojač posjete:
71273
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016