ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Upaljena četvrta adventska svijeća

OTOČAC – Sinoć je upaljena četvrta adventska svijeća, svijeća anđela i time smo zakoračili u posljednji tjedan došašća. Upalio ju je gradonačelnik Otočca sa kćeri. Molitvu je predvodio don Anđelko Kaćunko. Za to vrijeme pjesmom je mirnu, zimsku večer upotpunio KUD „Lipa“ Sinac uz pratnju mladih tamburaša. 

Došašće je vrijeme od četiri tjedna prije Božića. Ispunjeno je iščekivanjem dolaska Gospodnjega i duhovnom pripravom za taj dolazak. Uzor iščekivanja Crkve jest Blažena Djevica Marija u svom iščekivanju Isusova rođenja. Njoj su posvećene jutarnje mise zornice koje traju još ovaj tjedan.

U novije se vrijeme proširio običaj izrade adventskog vijenca s četiri svijeće, a na svaku bi se adventsku nedjelju palila po jedna svijeća. Plete se od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja što označuje vječnost. Čine ga dva temeljna simbola - krug i svijeće odnosno svijetlo. U vijenac se umeću četiri svijeće koje označuju četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. Prve adventske nedjelje pali se prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa.

Prema tradiciji na vijenac stavljaju se tri ljubičaste svijeće, znak pokore i obraćenja kao pripreme Isusova dolaska i jedna ružičasta, koja se palila kao izraz radosti zbog Isusova rođenja.  Prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća anđela. Postupno paljenje svijeća, znak je približavanja Božića.

 

Jasna Ilić 

Brojač posjete:
43800
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016