ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Sv. Stjepan Prvomučenik i trokraljski blagoslov vode.

Dana, 26 prosinac, slavimo svetog Stjepana prvomučenika, svete mise u župnoj crkvi bile su u 9 i 11 sati. Na velikoj misi bio je i trokraljski blagoslov vode, a bogoslov Pajdaković pjevao je litanije.

Blagdan sv. Stjepana slavi se na drugog dana Božića i državni je blagdan u RH.

Sveti Stjepan Prvomučenik, jedan od sedam đakona izabranih u početcima crkve, prema Djelima apostolskim. Njegovo ime na grčkome jeziku znači "kruna, vijenac". Prema tradiciji iz 5. stoljeća, stefanos je grčki ekvivalent Aramejskog jezika ''kelil'' što zanči "kruna". Pa tog dana uz Stjepane i one čije je ime izvedeno od tog imena, imendan slave i Krunoslavi.

Ništa se ne zna o Stjepanovom ranom životu. Nakon Isusove smrti, prema Svetom pismu, Stjepan je otvoreno propovijedao Isusove nauka i gorljivo je govorio o Isusu Kristu, pa je zbog toga osuđen kao onaj koji huli na Boga i govori protiv Mojsijeva zakona. Pred Velikim je vijećem održao govor koji je još više uznemirio jeruzalemske starješine, te su ga izveli izvan gradskih zidina i kamenovali. Evanđeoski zapisi svjedoče kako je za vrijeme mučeništva molio za svoje progonitelje, a podigavši glavu prema nebu, vidio je Božju slavu i proslavljenog Isusa kako stoji s desne Bogu.

Nakon Stjepanove mučeničke smrti, njegovo je tijelo preuzeo židovski pismoznanac Gamaliel i pokopao ga u nov grob na svojoj zemlji u blizini Jeruzalema. Prema tradiciji, oko 415. godine, neki svećenik imenom Lucijan je u ukazanju saznao za grobno mjesto gdje je sahranjen đakon Stjepan. Ostaci tijela sv. Stjepana su iskopani te su kasnije čašćeni i na zapadu; jedan dio relikvija je prenesen u Carigrad, a drugi dio u Rim te zakopan uz tijelo sv. Lovre, đakona.

Sveti se Stjepan obično prikazuje kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj i kamenom u drugoj ruci.

/ib/

Brojač posjete:
71295
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016