ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
DRUGI DAN TRODNEVNICE ZA 'FABIJANOVU'

'POVEZNICE' DANA: SV. JOSIP, JEDINSTVO KRŠĆANA I SV. FABIJAN

Svečano euharistijsko slavlje u srijedu, 18. siječnja, drugoga dana trodnevnice za Fabijanovu, predvodio je gospićki župnik karmelićanin o. Anto Knežević. S njim su koncelebrirali župnik mons. Marinko Miličević, sinački župnik Andrija Kekić, kompoljski župnik fra Juro Marčinković, pop Ante Luketić, don Jure Ladišić i vikar don Anđelko Kaćunko, kao i brinjski župnik Goran Antunović, a s njim je došao i župni zbor koji je pod vodstvom Nikole Blažanina vodio pjevanje na misnom slavlju.

Predvoditelj je u uvodu naveo sve 'poveznice' toga slavlja – Sv. Fabijana, za čiji se blagdan župa priprema, početak Molitvene osmine za jedinstvo kršćana ter Sv. Josipa, zaštitnika Crkve i hrvatskoga naroda, u čast kojega se obično srijedom slavi zavjetna sveta misa.

U propovijedi je govorio o važnosti osluškivanja Božje riječi kako bismo poput Sv. Josipa bili pozorni na nju ter joj dopustili da nas oblikuje. Budući da ulazimo u molitvenu osminu za jedinstvo kršćana potrebno je da kao Isusovi učenici uvijek imamo osjećaj za tu stvarnost, jer Kristova je želja "da svi budemo jedno" (usp. Iv 17,11). Na to nas potiče i Božja riječ u Poslanici Hebrejima, koja tumači značenje imena svećenika Melkisedeka, što "u prijevodu znači najprije 'kralj pravednosti', a zatim i kralj šalemski, to jest 'kralj mira'…" (Heb 7,2), a to se izvrstno podudara s motom Molitvene osmine: "Učite se dobrim djelima: pravdi težite!" (Iz 1,17), posvijestio je propovjednik.

Na kraju je istaknuo da nam kao "kruna" poruke Božje riječi dolazi Isusova pouka farizejima, u prigodi ozdravljenja u subotu, kako je u svim okolnostima potrebno činiti dobro a ne zlo, život spasiti a ne pogubiti (v. Mk 3,1-5). Neka nam u svemu tome, zaključio je o. Ante, uzor vjernosti budu naši sveti suzaštitnici Fabijan i Sebastijan.

Nakon svete mise, u župnoj je kući nastavljeno radostno druženje članova brinjskoga župnog zbora i svećenika u raspjevanom zajedništvu.

 

Brojač posjete:
71229
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016