ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
SVEČANO PROSLAVLJENA NAŠA FABIJANOVA

NAŠA "FABIJANOVA" – SVEČANOST ŽUPE I GRADA

Ovogodišnji 20. siječnja ponovno je bio u znaku dvostrukoga slavlja "Fabijanove" – proslave blagdana Sv. Fabijana i Sebastijana, suzaštitnika župe i zaštitnika Gacke doline, s jedne strane, ter s druge strane, obilježavanja (jer je vanjsko slavlje zimi nemoguće) Dana grada Otočca. Svečanost je započela u 10,15 s. kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u gradskom perivoju, gdje su predstavnici gradskoga poglavarstva ter nekoliko udruga i ustanova položili vijence i upalili svijeće, a molitvu za poginule branitelje vodio je otočki župnik mons. Marinko Miličević uz asistenciju sinačkog župnika Andriju Kekića.

Potom je iz Pastoralnog centra kroz Gačanski park hrvatske memorije prema crkvi krenula procesija vjernika, svećenika, ministranata i biskupa, s puhačkim orkestrom DVD-a na čelu. Prije misnoga slavlja župnik Marinko je pozdravio biskupa i svećenike ter gradsko poglavarstvo na čelu s gradonačelnikom Goranom Bukovcem i sve okupljene vjernike. Svečanu euharistiju predvodio je naš biskup Zdenko Križić., a koncelebrirali su župnik Miličević, biskupijski tajnik i kancelar Mišel Grgurić, župni vikar Anđelko Kaćunko, bivši župnik Tomislav Šporčić, kompoljski župni fra Juro Marčinković, plitvički župnik Josip Tomljanović, udbinski župnik Josip Šimatović, krasnarski župnik Stipe Zeba, brinjski župnik Goran Antunović, sinački župnik Andrija te Ivica Miškulin, župnik Lešća, kao i Jure Ladišić, duhovnik slijepih i slabovidnih. Pjevanje na slavlju vodio je župni zbor "Sv. Cecilija" s prof. Brankom Bernardi za orguljama.

Biskup je na početku propovijedi istaknuo kako su Sveti Fabijan i Sebastijan bili jedini kršćanski mučenici kojima se u prvoj Crkvi iskazivalo štovanje kao svecima. "U to vrijeme Crkva još nije službeno proglašavala svetce i blaženike, budući da je mučenike njihovo mučeništvo proglašavalo svetima. Oni su za Isusa dali život – najveće što su imali", kako je i sam Isus rekao, posvijestio je biskup Zdenko, dodavši da je tek Sv. Martin, biskup francuskoga grada Toursa, prvi svetac koji nije bio mučenik, a ima svoj blagdan. "Mučenici su nazivani Isusovim svjedocima. Mučeništvo je za prvu Crkvu bilo neizmjerna vrijednost i snaga. Svi su u njemu vidjeli nadnaravnu silu, božansko djelovanje, objavu nebeske svetosti" pa su zato relikvije mučenika ugrađivane u oltare na kojima se slavila euharistija. "Mučenici nisu bili kršćani neke osrednje vjere ili vjere koju su ispovijedali samo riječima. Oni su imali duboko iskustvo Božje prisutnosti u svome životu. U Boga nisu samo vjerovali, nego su ga, prožeti njegovom ljubavlju, osjećali kao dio svoga srca, svoga života", naglasio je propovjednik, podsjetivši kako o tome iskustvu govori apostol Pavao u Poslanici Rimljanima, kad ističe kako kršćane ništa ne može rastaviti od ljubavi Kristove - ni nevolje, ni progonstva, ni glad, ni pogibao, ni mač... jer ta Isusova ljubav je tako jaka da ne postoji strah od bilo kakvog mučeništva, pred kojim bi ta ljubav ustuknula, istaknuo je biskup.

U nastavku propovijedi pojasnio je i riječi iz Knjige Mudrosti, u kojoj se govori kako se pravednika "ne dotiče muka nikakva", ali sveti pisac misli na jednu jedinu muku, a to je beznađe u ovozemaljskom životu koje može čovjek imati u susretu sa smrću, naglasio je biskup Zdenko, jer "živjeti i umirati bez vjere i nade, za svetog pisca je muka s kojom se ne može usporediti nikakva druga muka. Druge muke u usporedbi s ovom ne zaslužuju zvati se mukom. Pravednik te muke nema." Naravno, ljudi mogu zaključivati nekom svojom ljudskom logikom, nastavio je biskup, ali to nije tako u životu i smrti pravednika. "Sveti pisac zato tvrdi za pravednike koji stradavaju: ‘Oni su u miru… Oni su dobili dobra velika.’ To nije moguće razumjeti bez vjere, bez dubljeg iskustva Boga. Na sreću, ima osoba koje nose teške fizičke ili moralne patnje, ali nisu izgubili strpljivost, vedrinu, finoću. I to, zahvaljujući misterioznoj Božjoj snazi koja u njima djeluje. Te osobe su istinski blagoslov za našu zemlju", istaknuo je biskup Križić ter na kraju pozvao: "Molimo svete mučenike, Fabijana i Sebastijana, zaštitnike ovoga kraja, da zagovaraju pred Gospodinom ljude patnje, ovdje i drugdje. Da dobri Bog patnicima udjeli svoju snagu, kako bi oni svoju patnju mogli pretvoriti u blagoslov za sebe i druge."

Na kraju misnoga slavlja župnik Miličević je zahvalio biskupu i svećenicima, posebno još jednom pozdravio predstavnike vlasti, župni pjevački zbor, župljane i hodočasnike ter sve koji su na bilo koji način pridonijeli proslavi "Fabijanove".

Nakon svete mise proslava Dana grada Otočca nastavljena je svečanom sjednicom u Gackomu pučkom otvorenom učilištu, gdje su, među ostalim točkama programa, dodijeljena priznanja zaslužnima na raznim područjima javnoga života. Među laureatima je i bivši župnik mons. Tomislav Šporčić, kojemu je iskazano priznanje za doprinos tijekom dugogodišnjega pastoralnog rada u Otočcu ter je proglašen počasnim građaninom grada Otočca.

(Fotografije: Dario Košćak i Ivan Bižanović)

 

Brojač posjete:
71197
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016