ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Svijećnica - poticaj vjerniku da 'svijetli'

SVEČANO PROSLAVLJENA SVIJEĆNICA

Blagdan Svijećnice – Isusova prikazanja u Hramu, 2. veljače proslavili smo redovitom večernjom misom, uz obred blagoslova upaljenih svijeća. Na slavlje se, osim vjernog naroda, odazvao također lijepi broj ministranata i kandidata za sakramente. Svi su imali upaljene svijeće u crkvi i oko oltara, tako je bilo lijepo doživjeti to jedinstveno ozračje.

Euharistijsko slavlje, na kojem je pjevanje vodio "združeni zbor" s prof. Brankom Bernardi za orguljama, predvodio je župnik Marinko u zajedništvu s don Jurom. U propovijedi je istaknuo koliko je važno u nama njegovati onu svjetlost koju smo primili u krštenju. Zato se sakrament krštenja u prvoj Crkvi zvao "prosvjetljenje", jer se htjelo naglasiti kako je to velika novost za čovjeka kada se krsti. U nas se spušta Duh Sveti, prožima nas, i uvodi u nadnaravni život milosti. Zato je važno da to svjetlo uvijek držimo vidljivim, jer nije svrha svjetla da se skriva nego da svijetli i obasjava tamu ovoga svijeta – upravo kako nam je i Isus to slikovito opisao. Zato kršćani po svojoj sakramentalnoj naravi moraju biti svjetlila u svijetu.

Na koncu je propovjednik citirao pjesmu prikladnu za taj blagdan, stihove našega velikoga dominikanca Rajmunda Kuparea (1914.-1996.), koja se zove Balada o Gospinim pčelama:

Tako je bila Marija lijepa
Da su se za njom jagmile pčele,
Pa kad bi časkom prestala s poslom,
Na njene ruke one bi sjele.

Jer te su ruke nosile Krista,
Iz njih je slatko jeo i pio.
Pčele su znale da je med njihov
Djetetu Božjem posebno mio.

Bile su tužne što žive malo
I što im krila ne traju duže.
One bi htjele barem još jednom
Isusu ljubav s medom da pruže.

Zato ih Gospa vječnima stvori:
U svijeći ljubav gori im bijela.
Jer, što su svijeće tu na oltaru
Rojevi nego usnulih pčela?

Nakon mise župnik je održao kratak susret i dogovor s ovogodišnjim prvopričesnicima i krizmanicima te s njihovim roditeljima. Najavio je da će slavlje Prve pričesti biti u 7. vazmenu nedjelju, 21. svibnja, a slavlje sakramenta Krizme dva tjedna poslije, tradicionalno, na svetkovinu Presvetoga Trojstva 4. lipnja!

(Fotografije: Dario K.)

 

 

Brojač posjete:
71363
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016