ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
KONCERT "SINAC POD KRIŽEM"

KONCERT "SINAC POD KRIŽEM"

U dupkom punoj našoj župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u subotu 11. ožujka upriličen je tradicionalni koncert korizmenih pjesama pod nazivom "Sinac pod Križem", koji je organiziralo Kulturno-umjetničko društvo "Lipa" Sinac. Koncert je održan odmah poslije večernje mise koju je predvodio župnik mons. Marinko Miličević, a u koncelebraciji su bili župnik župe Sv. Nikole Tavelića u zagrebačkoj Kustošiji vlč. Ljubo Vuković, župnik Kompolja fra Jure Marčinković, duhovnik slijepih i slabovidnih don Jure Ladišić te naš župni vikar don Anđelko.

Sve je nazočne a posebno zborove najprije pozdravio župnik Marinko i naglasio vrijednost redovitog održavanja te priredbe koja u prvom redu okuplja zborove iz našega dekanata. Zatim se nazočnima obratila Jasna Ilić, predsjednica KUD "Lipa". Zahvalila je svim zborovima za odaziv te podsjetila na značenje i svrhu pokretanja toga koncerta, što najbolje opisuje misao Sv. Ruže Limske da "osim križa ne postoje druge ljestve kojima bismo mogli doći u nebo".

U programu je nastupilo šest župnih zborova te KUD "Lipa" Sinac, kao i orguljašica Gabrijela Degoricija sa solo izvedbom. Koncert je otvorilo pučko pjevanje KUD "Lipa" melodijom Stala plačuć tužna mati, koju su pjevali zajedno svim prisutni, u znak sudjelovanja cijeloga naroda u pobožnosti križnoga puta. Zatim je župni zbor Ličkog Lešća pod vodstvom Silvije Rubčić Kovačić izveo pjesme Prosti, moj Bože i Cjelivat ću Gospodine. Zbor župe Švica s Hanom Marinić za orguljama, pod vodstvom don Anđelka izveo je skladbe K tebi vašim iz dubine te Puna tuge i žalosti, pučku pjesmu o sedam Gospinih žalosti, koja se pjeva samo na Veliki četvrtak i Veliki petak u Kompolju. Potom je župni zbor iz Brinja, pod vodstvom Nikole Blažanina izveo skladbe Klekni, klekni i Dušo moja poj veselje. Slijedila je izvedba pjesme Jeruzalem dječjeg zbora "Anđeli" župe Otočac pod vodstvom Gabrijele Degoricija, koja je zatim uz orgulje otpjevala skladbu Majko žalosna. Zatim je otočki župni zbor VIS "Trinitas", uz Anamariju Jurković na orguljama i Darija Košćaka s gitarom, otpjevao dvije moderne korizmene pjesme Golgota i Oprosti, Majko.

Na kraju programa nastupili su gosti iz zagrebačke župe Kustošija, s kojima je došao župnik Vuković. Po dolasku u Otočac oni su najprije obišli Gačanski park hrvatske memorije te su potom kod spomenika braniteljima iz Domovinskog rata zapalili svijeću, gdje je vlč. Vuković predvodio molitvu nakon koje su otpjevali Bože, čuvaj Hrvatsku. Vrijedno je također podsjetiti da je taj mješoviti četveroglasni zbor u prigodi dolaska pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku snimio za potrebe HRT-a CD s duhovnim skladbama hrvatskih autora. U svojemu nastupu u Otočcu, pod vodstvom prof. Bosiljke Pavlović, zbor je izveo tri skladbe: Tajanstven vršeć običaj (Lj. Galetić), Zašto trpiš, o Isuse mili? (A. Hribar) i Dies irae (Requiem, W. A. Mozart).

Nakon koncerta predsjednica KUD "Lipa", koja je ujedno vodila program, svim je zborovima predala zahvalnice za sudjelovanje u programu te je tu "korizmenu glazbenu priču" zaključila riječima Sv. Klare Asiške: "Ako patite s Njim, kraljevat ćete s Njim. Ako plačete s Njim, radovat ćete se s Njim. Ako umrete s Njim na križu nevolje, imat ćete vječno prebivalište u sjaju svetaca. I vaše će ime, zapisano u Knjizi života, biti slavno među ljudima." Dodala je "našu zajedničku nadu da će oni koji pjevaju Isusu, jednog dana i pjevati s njime", a na samom kraju priredbe sve je pozdravio i svima zahvalio don Anđelko te je sudionike koncerta pozvao na domjenak koji je u župnom Pastoralnom centru priredio KUD "Lipa".

NB: Fotografije mise snimio je Dario Košćak, a koncerta Milan Krznarić

Brojač posjete:
70074
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016