ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
OBJAVLJEN NAŠ GODIŠNJAK "VRILO"

OBJAVLJEN GODIŠNJAK OTOČKOGA DEKANATA "VRILO"

Objavljen je godišnjak župa Otočkoga dekanata „Vrilo” za 2023. godinu. Novi urednici nakon odlaska mons. Tomislava Šporčića u mirovinu su mons. Marinko Miličević i don Anđelko Kaćunko.

U uvodnoj riječi, uz zahvalnost i čestitku bivšemu župniku i uredniku za upornost te veliki trud i žar, glavni urednik mons. Miličević podsjeća da će upravo "u ovoj godini za Božić biti puna dva desetljeća kako naše glasilo 'teče' pod imenom Vrilo". Naveo je također riječi iz prošlogodišnjeg uvodnika "da se vjerni narod, i ne samo on, naviknuo na ovu publikaciju i da mu ona treba. I ne samo to, u pisanju priloga za Vrilo sudjeluje iz godine u godinu sve više ljudi, što svjedoči o živom zanimanju i nastojanju da Otočac, kao središte dekanata ima ovakvo izdanje". A za to, istaknuo je mons. Miličević, valja zahvaliti također župnicima cijeloga dekanata i njihovim (medijskim) suradnicima.

U novom broju "otočke Danice", čitatelji mogu naći sadržaj u uobičajenim rubrikama odnosno poglavljima. Nakon poruka gospićko-senjskoga biskupa Zdenka Križića za prošlogodišnji Uskrs i Božić, objavljen je rimokatolički i grkokatolički kalendar 2023. godine, prenesen iz "Danice". Potom slijedi kratka "vremenska prognoza" tzv. Stoljetnog kalendara za tekuću godinu, kao i raznoliki sadržaji iz područja "Dobro je znati", gdje su uglavnom osnovni podatci o Crkvi i društvu, te na kraju popis svih tiskanih medija u Gospićko-senjskoj biskupiji.

Nakon toga je prikaz nekoliko biskupijskih pastoralnih susreta, a zatim vijesti o događajima u jedanaest župa otočkog dekanata, što je gotovo polovica ukupnoga sadržaja. U rubrici "Mlado Vrilo" objavljeni su novi likovni radovi (vjero)učenika osnovne škole Zrinskih i Frankopana u Otočcu, a u "Susretu s ljudima i krajem" najprije je vijest o priznanju "počasni građanin" grada Otočca, koje je dobio bivši župnik Šporčić, potom jedno zanimljivo životno svjedočanstvo, zatim viđenje 'nadsportskog' značenja naših "vatrenih" reprezentativaca, osvrt na 60-godišnje djelovanje kulturne ustanove Gacko pučko otvoreno učilište u Otočcu, te na kraju podsjećanje na važnu povijesnu pobjedu hrvatske vojske nad Osmanlijama kod Jurjevih Stijena nedaleko od Otočca, pod vodstvom Petra Zrinskog 1663. godine.

Potom, u poglavlju „Knjiga – vjeran prijatelj”, „Vrilo” donosi prikaz odnosno stručne recenzije sedam tiskanih izdanja u otočkoj sredini, a na samom kraju publikacije je kratki teološki „pastoralni prinos” o potrebi za udruživanjem, s podnaslovom „Važnost skupine u odgojnom i pastoralno-katehetskom djelovanju s posebnim osvrtom na očekivanja mladih". Godišnjak, kao i svake godine, sadrži stihove domaćih pjesnika.

Budući da su korice "Vrila", koje su likovno oblikovali stalni suradnici Milan Kranjčević i Frana Lokas-Mudrovčić, po tradiciji ukrašene jednom od crkava u Otočkom dekanatu, tako je na naslovnici novoga godišnjaka crkva Sv. Mihovila u Ramljanima, koju je snimio Milan Krznarić, ujedno grafički oblikovatelj ove publikacije, čiji je nakladnik župa Presvetoga Trojstva u Otočcu.

(IKA)

-----------------------

NAPOMENA: "Vrilo" se može nabaviti u župnom uredu u Otočcu, a od Cvjetnice i u crkvama dekanata.
Cijena pojedinog primjerka je 5,00 eura.

 

Brojač posjete:
70070
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016