ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Obredi velikog petka

Dana 7. travnja 2023. godine, u 18 sati, u župnoj crkvi  proslavljen je Veliki petak, spomen muke i smrti Gospodina našega Isusa Krista. Skupilo se mnoštvo puka kako bi se prisjetilo Isusove osude, muke te smrti na križu. Ovo je jedini dan kada se ne slave sveta misna otajstva jer je Krist sama sebe prinio Ocu na križu kao otkupninu za sve ljude. Oltar je bez križa, svijećnjaka i cvijeća, što simbolizira kako je sa Isusa bila svučena odjeća, a to je ujedno i znak tišine, žalosti i tuge zbog Gospodnje smrti. Na ulazu u crkvu bila je prostracija župnika. Uslijedila su čitanja vjernika.

Recital Muke bio je po Ivanovu Evanđelju. Ulogu pisca čitao je bogoslov Kristijan Pajdaković , ulogu Isusa  župnik mons. Marinko, dok su kandidati za ovogodišnju krizmu čitali ostale uloge. Nakon homilije, u kojoj nas je župnik pozvao na ljubav jednih prema drugima.

Obredi su nastavljeni otkrivanjem križa okupljenom puku. Župnik Marinko je tri puta zapjevao: „Evo drvo Križa, na kom’ je Spas svijeta visio!“, dok mu se vjerni puk klanjao i ljubio križ. Posljednji dio obreda Velikog petka bila je sveta pričest koja je dan ranije pohranjena na sporednom oltaru.

Obred je završen molitvom nad narodom, nakon čega su se svi razišli u šutnji.

/ IB /

Brojač posjete:
43764
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016