ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Predstavljena knjiga T. Dujmovića "Hrvatske povijesne istine"

Predstavljanje knjige Tihomira Dujmovića "Hrvatske povijesne istine"

U Otočcu je 5. listopada u Gackom pučkom otvorenom učilištu predstavljena nova knjiga uglednog hrvatskog novinara i publicista Tihomira Dujmovića "Hrvatske povijesne istine". O knjizi je prvi govorio don Anđelko Kaćunko, ujedno voditelj programa, predstavivši prije toga otočkoj publici autora, kojemu je to jedanaesta autorska knjiga. Iznio je nekoliko ključnih podataka iz autorova životopisa, istaknuvši najprije da je, kao rođeni Ogulinac, "naše biskupijske gore list". Nakon osnovne i srednje škole u rodnom gradu u Zagrebu je završio Pravni fakultet, no još za vrijeme studiranja počeo se intenzivno baviti novinarstvom i to mu je usmjerilo život. Tako je već 1989. napravio tada prvu TV emisiju o kardinalu Alojziju Stepincu, kao prvi takav audiomaterijal objavljen o Stepincu nakon 1945. Osim te ekskluzive, Dujmović je autor prvoga televizijskog prikazivanja prvakā tadašnjih političkih stranaka (1989.), kada je prvi put intervju za neku hrvatsku TV postaju upravo Tihomiru Dujmoviću dao dr. Franjo Tuđman. Bio je veoma aktivan u brojnim tiskanim i elektronskim medijima, ali u nekim razdobljima potpuno "nepoćudan" i zabranjen novinar, a u tom je statusu i danas.

Potom je don Kaćunko napravio mali teološki osvrt na naslov, tj. temu knjige, u obliku biblijskog pogleda na kontrastne i nosive pojmove: istina i laž. Naime, rekao je, pojam "istina" nije samo istaknut u naslovu knjige, nego je i temelj samoga sadržaja knjige, koji je podpuno usmjeren na razobličavanje i pobijanje sadržajā na suprotnom polu - a to je laž o mnogim razdobljima povijesti hrvatskoga naroda. Don Kaćunko je posvijestio kako već na početku Biblije stoji istina koju možemo izraziti parafrazom početka Evanđelja po Ivanu, da osim istine također "u početku bijaše laž"! A njezina dubina sažeta je u Zmijinoj tvrdnji Adamu i Evi: "Bit ćete kao bogovi!" "Ta podvala i laž bila je izravan udar na istinu o Bogu i čovjeku te početak kontinuirane sotonine urote protiv Boga i čovjeka - do dana današnjega. No manifestacija toga perfidnog fenomena očitovala se i na početku Novoga zavjeta, pri Isusovu boravku i kušnji u pustinji, gdje sada đavao više ne nastupa u liku zmije, nego kao vješti influencer ili manager zavodnički pokušava Isusu prodati svoj trostruki privlačni paket aranžman. A tako nastupa do dana današnjega", naglasio je don Kaćunko te dodao nekoliko misli velikih umova o laži i istini, zaključivši poznatom izrekom J. Dresdena, koja se, kako je istaknuo, odnosi izravno na sadržaj knjige koju predstavljamo: "Kad se lijepo upakirana gomila laži uspije prodati narodnim masama polako i sustavno tijekom nekoliko tisuća godina - onda se istina smatra totalnom besmislicom, a onaj koji je propovijeda - totalnim luđakom."

Dakle, Dujmovićeva knjiga " Hrvatske povijesne istine" nastala je po njegovim istoimenim emisijama na Z1 televiziji. Od tih 50 emisija Dujmović je odabrao 21 intervju, redovito s povjesničarima i istraživačima i to, uz druge sadržaje, kako se kaže, stavio u korice. Knjiga donosi gotovo 20 važnih tema, među kojima su npr. činjenica da su srednjoškolski udžbenici povijesti puni jugonostalgije, laži i neistina čak i o Stepincu, zatim mnoge do sada nepoznate činjenice o Rimskim sporazumima, istina o Vladi Ranogajcu koji je 1945. osobno potpisao 748 smrtnih presuda Hrvatima (a danas jedna ulica u Zagrebu nosi njegovo ime!), potom, nikad objavljene tajne o puču Vokić-Lorković, analiza laži o sudbini kozaračke djece, kao i o broju žrtava Jasenovca, zatim detaljni prikaz velike britanske prijevare i pokolja na Bleiburgu, kao i stradanja svećenika tijekom Drugog svjetskog rata i nakon njega, te istina o velikom hrvatskom geniju Nikoli Tesli.

U govoru o knjizi don Kaćunko je najprije naglasio kako je autor predgovora dr. Andrija Hebrang nedavno istaknuo da su takva predstavljanja i knjige koje piše Dujmović jedini načini da njegova misao dođe do publike, a ta knjiga nastala je u okviru rada Udruge za promicanje istine o hrvatskoj povijesti, koja je osnovana u suradnji s velikim hrvatskim domoljubom Markom Franovićem, čije je osnovno djelovanje, kao i svrha te knjige - kako reče dr. Hebrang - "demontiranje jugoslavenskih povijesnih laži koje su hrvatskom narodu nabile neviđene komplekse". Ta se tvrdnja, nastavio je don Kaćunko, nekome može činiti pretjeranom, ali činjenica je da LAŽ ima silnu moć te da može utjecati čak i na genetski kod pojedinog naroda, što može dovesti i do demografske propasti, kojoj upravo svjedočimo! Zato, pojašnjava u predgovoru dr. Hebrang, neprijatelji našega naroda žele sadržajno uništiti hrvatsku državu ubijajući nacionalni ponos i dostojanstvo Hrvata kako bi usporili normalni razvitak države. "Uništavaju hrvatski suverenitet i podvrgavaju državu novim valovima globalizma i totalne kontrole nad pojedincem… Hrvatski je narod kao homogena cjelina unakažen desetljećima laži o samome sebi i svojim stjegonošama. Lažima o vlastitoj povijesti Hrvati su prikovani na dno socijalnog, ekonomskog i političkog razvoja i žestoko podvojeni u vlastitoj zemlji. Povijesnim se lažima mogu generacije držati u pokornosti. Od herojskoga naroda stvaraju se podanici, od bogatih nastaju siromašni, a dostojanstvo zamjenjuje potištenost. Kao što su heroji rata bojovnici, tako su heroji ovog razdoblja oni koji se bore za povijesne istine", ističe dr. Hebrang te posvješćuje kako je jedan od takvih boraca upravo autor ove knjige, Tihomir Dujmović. Stoga, naglasio je na kraju don Kaćunko, ovakve knjige koje donose istinu mogu samo pozitivno djelovati na mentalitet naroda, i zato je potrebno čitati, tj. stjecati znanje. A da je u istini i znanju također život, posvješćuje nam sam Bog po starozavjetnom proroku: "Moj narod gine: nema znanja" (Hošea 4,6). Zato nije nimalo slučajno Isus rekao da će nas "istina osloboditi" (Ivan 8,32)! Jer Istina je također Svjetlo. Izrazivši uvjerenje da će se slušatelji u tu istinu i sami uvjeriti, predstavljač je zahvalio Dujmoviću na novoj knjizi i na dolasku u Otočac te mu predao riječ neka otočkoj publici na svoj način osvijetli hrvatsku povijesnu istinu.

U svojemu podužem izlaganju Dujmović je najprije predstavio svoje tri prethodne knjige, koje spadaju u značajna djela hrvatske publicistike. Prva je "Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995.", objavljena 2017., koja donosi pregled stradanja novinara hrvatske orijentacije, kroz pojedina povijesna razdoblja – od 1945., nakon pada Hrvatskoga proljeća, te tijekom Domovinskoga rata. Među svim tim etapama teške hrvatske povijesti, zastrašujuće "strši" činjenica da je čak 91% hrvatskih novinara ubijeno 1945. i u poraću, što je najnegativniji rekord u povijesti svjetskog novinarstva.

Iz knjige "Tko je ubio Zvonka Bušića" – velikoga hrvatskog domoljuba, koji je u američkom zatvoru za slobodu svojega naroda odrobijao pune 32 godine – Dujmović je istaknuo samo neke pojedinosti oko otmice zrakoplova koju je Bušić smislio i okolnosti s pogibijom američkog policajca od improvizirane eksplozivne naprave, te je pročitao ključne riječi iz govora američkog sudca uoči izricanja presude 21.7.1977.: "Zvonka Bušića i njegovu suprugu, kao i njihove drugove, ne smatram nikakvim ratnim zločincima niti teroristima…"

Knjigu "Regija kao treća Jugoslavija" opisao je kao pregled dokaza za skretanje Hrvatske s puta suverene države u novi oblik međunarodnih nadnacionalnih integracija, što se provodi na gotovo svim područjima života – politici, gospodarstvu, sportu, kulturi…

Na kraju, govoreći o novoj knjizi, opisao je pojedinosti njezina nastanka te iz sadržaja istaknuo laži u školskim udžbenicima, o broju stradalih u cijeloj bleiburškoj tragediji, zatim o spašavanju kozaračke djece, te o beogradskim podvalama oko Nikole Tesle.

Nakon svojeg izlaganja Dujmović je slušateljima podpisao knjigu, koju su svi mogli uzeti besplatno, zahvaljujući darežljivosti prisutnoga otočkog gradonačelnika Gorana Bukovca, koji je određenu količinu knjiga također otkupio za arhiv Grada.

 

 

Brojač posjete:
71317
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016