ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Koncert - 5.orguljaške večeri u Gospićko-senjskoj biskupiji
Danas 25.travnja 2011. godine, u Crkvi Presvetog Trojstva u 12,00 sati započela je manifestacija 5.orguljaške večeri u Gospićko - senjskoj biskupiji.

Visoku umjetničku kvalitetu koncerta izveli su sopranistica Nilda Luketić ( Slovenija ) i orguljaš Edmund Andler-Borić, ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae u Sisku.

Manifestacijom 5.orguljaških večeri u Gospićko-senjskoj biskupiji želi se potaknuti glazbeni i kulturni život regije te skrenuti pozornost na važnost očuvanja preostalih kulturnih spomenika.

U 45 minutnom koncertu izvedene su skladbe Bacha, Mozarta, Francka, Handela, Frescobaldija, Corneliusa i Caccinia.

Na kraju koncerta župnik mons.Tomislav Šporčić se zahvalio glazbenicima te im uručio knjige godišnjaka "Vrilo" za uspomenu na gostovanje u našem gradu i dekanatu.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Mr.art EDMUND ANDLER-BORIĆ, Rodio se u Zadru, 1975. godine, gdje je završio jezičnu gimnaziju i srednju glazbenu školu Blagoje Bersa, teorijski odjel i glasovir, kod prof Nataše Polivec. Studij glasovira započeo je od prof. Stjepana Radića, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a diplomirao je kod prof. Ide Gamulin. Kao glasovirist pohađao je EPTI-ne tečajeve u Zagrebu i Dubrovniku, te bio stipendist Sveučilišta u Zagrebu. Na istoj Akademiji diplomirao je orgulje kod prof Ljerke Očić, a magistrirao je kod prof. Marija Penzara. Pobijedio je na drugomu Hrvatskom natjecanju mladih orguljaša pod nazivom Franje Dugana, 1999. godine. Kao solist na orguljama svirao je u Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Slovačkoj, Češkoj Republici, Bosni i Hercegovini, te u svim većim gradovima u Hrvatskoj. Više godina često svira, kao orguljaš, na pjevalištu zagrebačke prvostolnice. Surađuje s HGM-om, Koncertnim uredom u Zadru i Koncertnom direkcijom u Zagrebu. Nastupao je u sklopu Zagrebačkih ljetnih večeri, u ciklusu Orgulje-Heferer, na Požeškim orguljaškim večerima, na orguljama u ljubljanskoj prvostolnici, na Orguljskomu tjednu u Bensheimu, u Sarajevskoj zimi, itd. Usavršavao se kod majstora u orguljskomu sviranju kod češkoga orguljaša Jaroslava Tumea, nizozemskoga Pietera van Dijka i francuskoga Daniela Rotha. Radi kao profesor orgulja na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Osijeku.

Sopranistica NILDA LUKETIĆ - prvu poduku iz pjevanja dobiva od prof. Miloša Brišnika i prof. Mire Mracsek. Studij solo pjevanja nastavila je kod prof. Jolande Korat na Srednjoj glazbenoj i baletnoj školi u Mariboru. Usavršavala se kod prof. Dragice Kovačič, prof. Alenke Drnač Bunta, sopranistice Petye Ivanove i baritonista Emila Baronika. Od 1989. godine članica je umjetničkog ansambla, zbora Opere i baleta Slovenskega narodnega gledališča u Mariboru. Koncertnu karijeru njeguje kroz brojne solo nastupe u Sloveniji i inozemstvu. S Društvom glazbenih umjetnika Maribor sudjelovala je u okviru Salona glazbenih umjetnika te je više puta nastupila na festivalu „Lent“. S nagrađenim baritonistom Emilom Baronikom, dobitnikom nagrade Prešernovega sklada, ima neprekinuti slijed javnih nastupa. U Mariboru je nastupala na brojnim kulturnim događanjima i dvoranama kao što su: Unionska dvorana, Kazinska dvorana SNG Maribor, dvorec Betnava, Sinagoga i druge. Izvođački repertoar sopranistice Nilde Luketić kreće se od oratorijskih arija, sakralnih skladbi, arija i dueta iz opera, opereta i mjuzikla. Snimila je dva nosača zvuka: „Panis angelicus“ i „Laudate Dominum“ uz pratnju orguljaša i dirigenta Simona Robinsona i klaviristice Olge Pečeny.
Brojač posjete:
43075
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016