ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Bilten Majke Božje Krasnarske - Velika Gospa, Krasno 2011.
U ime Odbora za svetište Majke Božje Krasnarske već dugi niz godina uoči blagdana Velike Gospe izlazi BILTEN u kojem hodočasnici dobivaju obavijesti, redoslijed slavljenja Velike Gospe od priprave, bdijenja do svetkovine - uznesenja Marijina.

Na naslovnoj stranici mons.mr.Tomislav Šporčić, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije kaže: Ono što resi ovo svetište jest i to da se k njemu redovito hodočasti u obiteljskim grupama. Hodočašće obitelji i to zajedno roditelji s djecom te najbližom rodbinom i susjedima. Svako crkveno okupljanje na svoj način ističe obitelj i obiteljske vrijednosti. U ovom našem Biltemu kao i u tijeku programa raznih pobožnosti na Krasnu slijediti ćemo misli pape Benedikta XVI. koje ih nam je uputio prigodom svog pohoda Crkvi i narodu Hrvata u lipnju ove godine i to prvenstveno obiteljima.
Proslava Velike Gospe u svetištu Majke Božje Krasnarske, koja je i zaštitnica naše gospićko-senjske biskupije može biti naša zajednička velika molitva za naše obitelji i to njima i za njih. Stoga vas pozivamo hodočastite kao obitelji zajedno i kod Gospe u Krasnu budite zajedno imolite zajedno. Hodočašće je uvijek vezano s žrtvom i pokorom. Prihvatimo tu pokoru i prikažimo je za očuvanje i duhovno ozdravljenje naših obitelji.
Pozivamo vas da se uputite prema Krasnu poput tolikih generacija vjernika - hodočasnika koji su ovdje nalazili svoju duhovnu utjehu, snažili se u vjeri, obavljali svoju pobožnost i nastavljali boljim svjedočanstvom u svojim župnim zajednicama i obiteljima. Neka sve hodočasnike prati Božji blagoslov po zagovoru Gospe Krasnarske !

U svom osvrtu "Što nam papa Benedikt XVI. govori o svjesti ? " vlč.dr.Richard Pavlić, župnik senjski na jednoj stranici kaže: Papa svoj govor o savjesti započinje zapravo govorom o religiji. On religiju smatra "prirodnom sastavnicom društva", a ta pak "sastavnica" ima u tom istom društvu vrlo važnu ulogu: pozvati na slušanje Boga.... Upravo kroz ove Papine naglaske možemo naslutiti ulogu Hrvatske koa "povjesno-kulturne sastavnice" Europe. Uloga Hrvatske unutar njenog europskog konteksta bila bi dakle u njegovanju obiteljskih vrednota bez kojih ne možemo govoriti o zdravome društvu, niti o zdravoj i sretnoj budućnosti.

O Mladima i Euharistiji piše i vlč.mr.Marinko Miličević - kancelar biskupije. Možda neobično zvuči naslov Mladi i Euharistija, jer nekako očekujemo da su mladi nestašni, zaigrani i razigrani te ne shvaćaju ono bitno u vjeri. Međutim, nije uvijek baš tako. Danas je sve više mladih koji se vrlo kvalitetno pripremaju za Euharistiju: Dobro poznaju uvjete za dostojno primanje pričesti, plodove pričesti i što znači hraniti se "kruhom života". Naime, poznaju da im je Euharistija snaga koja omogućuje živjeti kršćanske vrednote, koje je nužno prenositi u treće tisućljeće. Na neki način to i jest njihova dužnost i zadaća....Jedno od načela Euharistijskog pokreta je učenje molitve - interiorizacija. Tu su maldi pozvani otkrivati ljepotu i dubinu transcendencije, a to se najbolje događa samotnim trenutcima tihe adoracije pred Presvetim; gdje se događa živo promatranje- "On gleda nas mi gledamo Njega"......Neka nam to svima bude poticaj da i mi ovih dana kada častimo Majku Božju od Krasna, u središte stavimo euharistijskog Isusa. Time ćemo dati slavu Bogu, učiniti radost Majci i dobro svojim dušama.

Na kraju biltena je redosljed slavlja Velike Gospe : U petak i subotu 12. i 13. kolovoza je priprava, obje večeri krunica i sveta ispovjed a misu u 18 sati predvodi nadbiskup i metropolita Riječki mons.dr.Ivan Devčić.

U nedjelju dan uoči Velike Gospe u 11 sati sveta misa na otvorenom - predvodi vlč.mr.Marinko Miličević, kancelar biskupije.

U ponedjeljak na Svetkovinu Veleike Gospe u 8,30 pokorničko bogoslužje, u 10 sati središnje pokorničko bogoslužje, u 10.15 molitva krunice, a svečana koncelebrirana misa je u 11 sati koju predvodi mons.dr.Mile Bogović, biskup gospićko-senjski. U ulaznoj procesiji sudjeluju svećenici, ministranti, članovi puhačkog orkestra DVD-a Otočac, te svi drugi koji će biti u posebnim odorama. Pjevanje koordinira Ivan Prpić - Špika iz Senja sa č.s.Velimirom Marinović iz Gospića.

U 16 sati Sv.misu predvode ovogodišnji mladomisnici vlč.Dino Rupčić i vlč.Šime Božić.

Bilten vjernici mogu slobodno uzeti na stolu za štampu prilikom ulazu u crkvu.


Brojač posjete:
294177
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016