ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Sastanak Odbora za proslavu Dana hrvatskih mučenika
U utorak 9. kolovoza održan je na Udbini drugi ovogodišnji sastanak Odbora za proslavu Dana hrvatskih mučenika koji će se ove godine održati 10. rujna. Tom prilikom će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić kao predvodnik ovogodišnjeg slavlja posvetiti Crkvu hrvatskih mučenika. Članovi odbora na sastanku su dogovorili sve pojedinosti vezane uz ovogodišnju proslavu, tehničke pojedinosti, samo misno slavlje te kasniji kulturno-umjetničkog nastup KUD-ova i koncerta Marka Perkovića Thompsona.

Uoči same proslave održat će se trodnevnica s misama u 18 sati. Prvog dana u srijedu 7. rujna na blagdan sv. Marka Križevčanina gospićko-senjski biskup Mile Bogović predvodit će misu i blagosloviti memorijalni park koji se gradi između Crkve hrvatskih mučenika i konzerviranih temelja nekadašnje župne crkve Sv. Nikole. U memorijalni zid će biti postavljeno do sada prikupljeno spomen kamenje sa raznih masovnih stratišta Hrvata u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Drugog dana trodnevnice u četvrtak 8. rujna na blagdan Male Gospe gospićki župnik i dekan mons. Mile Čančar će blagosloviti spomenik blaženom papi Ivanu Pavlu II. koji će biti postavljen na platou ispred Crkve hrvatskih mučenika. Na kraju, trećeg dana trodnevnice u petak 9. rujna generalni vikar biskupije mons. mr. Tomislav Šporčić će nakon mise blagosloviti nove klupe i crkveni namještaj. Tradicionalno biskup Bogović će u srijedu 7. rujna održati konferenciju za novinare u ordinarijatu u Gospiću u 12 sati, kada će biti predstavljen kalendar hrvatskih mučenika za 2012. godinu na temu Pape i Hrvati, kao i liturgijski vodič za proslavu koji će ove godine biti opsežniji. Nakon nastupa KUD-ova koncert će ispred Crkve hrvatskih mučenika održati u vremenu od 16 do 18 sati Marko Perković Thompson.

Odbor za proslavu Dana hrvatskih mučenika zasjedao je pod predsjedanjem gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića. Ispred Ekonomsko-tehničkog pododbora sudjelovali su ekonom biskupije Nikola Turkalj i udbinski župnik fra Nediljko Knezović, ispred Liturgijsko-ceremonijalnog pododbora gospićki župnik i dekan mons. Mile Čančar, ispred Liturgijsko-glazbenog odbora mons. mr. Tomislav Šporčić i Ivan Prpić Špika a ispred Pododbora za medije Zvonko Ranogajec te kancelar biskupije vlč. Marinko Miličević.

I ove godine proslava Dana hrvatskih mučenika će započeti u 9 sati križnim putem s Krbavskog polja kojeg će predvoditi župnik i dekan ogulinski mons. mr. Tomislav Rogić. Motociklisti branitelji će i ove godine prinijeti kamenje sa stratišta diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine na kojima su u prošlosti stradali Hrvati. Po prvi put će združeni zbor biskupije nastupiti na koru nove crkve s novim orguljama, uzvanici i svećenici, redovnici i redovnice će sudjelovati u liturgiji u crkvi a ostali vjernički puk na platou ispred crkve. Uoči same proslave prigodnim plakatima i posebnim proglasima vjernici biskupije će se pripremiti za veliko slavlje. ( ika )
Brojač posjete:
291398
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016