ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Susret vjeroučitelja, župnika i odgajatelja u vjeri Gospićko-senjske biskupije
U Gospiću je 31. kolovoza održan susret vjeroučitelja, župnika i odgajatelja u vjeri Gospićko-senjske biskupije na početku nove katehetske godine. Susret je u nazočnosti četrdesetak vjeroučitelja započeo pokorničkim bogoslužjem koje je u katedrali Navještenja BDM predvodio duhovnik za vjeroučitelje Riječke nadbiskupije vlč. Marijan Benković. Misu je zatim predslavio gospićko-senjski biskup Mile Bogović u koncelebraciji više svećenika, među njima generalnog vikara mons. mr. Tomislava Šporčića, predstojnika Katehetskog ureda Nikole Turkalja i kancelara biskupije Marinka Miličevića.

Biskup Bogović govorio je o zadacima u novoj radnoj i vjeronaučnoj godini i prenošenju vjere u školi i župi, istaknuvši da snaga dolazi od Boga, neovisno o udžbenicima i školi. Mi ne prenosimo znanje o vjeri već samu vjeru, a nju nije moguće prenositi ako sam nemaš vatru vjere. Uz najboljeg prenositelja vjere Isusa Krista biskup Bogović istaknuo je dva vrsna svetačka uzora: sv. Jelenu križaricu i sv. Moniku, majku sv. Augustina.

Susret je nastavljen u ordinarijatu gdje je predavanje "Župnik, vjeroučitelj i roditelj-glavni čimbenici u prenošenju vjere" održao vlč. Benković. Odgoj u vjeri svih čimbenika služi postizanju zrelosti, ne samo kršćanske već i ljudske. Tu se ističe značaj katoličkih susreta jer kakva je kateheza, takva je i Crkva i obrnuto. Posljedice snažne sekularizacije i individualizma sve su očitije kao i šarolikost različitih religioznih ponuda u društvu. Božja riječ koja se prenosi treba odjeknuti, nastaniti se i zaživjeti. Pritom je najvažnije usredotočiti se na obitelj jer o tome ponajviše ovisi kakve ćemo postići rezultate u prenošenju vjere.

Mr. Šporčić govorio je o "Obitelji i župnoj katehezi". Obiteljska komunikacija od prvorazrednog je značenja i nitko osim svećenika nije pozvaniji podsjećati obitelji na značaj molitve u obitelji. Informacije iz Katehetskog ureda predstavio je predstojnik Turkalj, a biskup Bogović je na kraju uručio deset kanonskih mandata vjeroučiteljima, ukazavši i na potrebu novog dinamizma i nove pogonske radne snage kod vjeroučitelja. Ako je potrebno, mijenjajmo se, pozvao je biskup te zahvalio vjeroučiteljima na velikom uključenju u poslove oko proslave Dana hrvatskih mučenika na Udbini. /ika/
Brojač posjete:
291360
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016