ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Hodočasnički bilten Gospi Trsatskoj
Iz tiska je izišao vodič - hodočasnički bilten za hodočašće Gospićko-senjske biskupije Gospi Trsatskoj, 22.listopada 2011. godine.

Na naslovnoj stranici biskup mons.dr.Mile Bogović kaže kako u dogovoru s svećenicima iz biskupije odlučili smo ove godine kao biskupijska zajednica vjernika i svećenika hodočastiti Majci Božjoj Trsatskoj. U ovoj nas je godini pohodio i papa Benedikt XVI. te je također predvodio proslavu Svjetskog dana obitelji u Zagrebu. Tada je Sveti Otac uputio vrlo važne poruke našim obiteljima. Njih trebamo proučavati na različite načine, a osobito se moliti da ih naše obitelji usvoje. "Obitelj je koljevka života i svakoga poziva.

Vjerujemo da ćemo hodočašćem na Marijin Trsat još više postati svjesni važnosti obitelji za svakog pojedinca te za naš narod u sadašnjosti i budućnosti. I ovu pastoralnu 2011/12. godinu u našoj biskupiji posvećujemo župnoj katehezi. Ovo naše hodočašće u Trsatsko svetište nosi naslov Hrvatski Nazaret - Svetište obitelji , i već kao takvo uključuje okupljanje obitelji - molitvu za obitelj.

Dalje u svom izlaganju biskup poziva sve, posebno supružnike i roditelje da pođu sa svojom djecom na ovo hodočašće. Biskup kaže " Obitelj je Crkva u malom, a Crkva mora nastojati da bude što bliža obitelji."

Ove godine Trsatsko svetište slavi 720.obljetnicu. U ovo svetište redovito hodočaste i druge biskupije Riječke metropolije pa će mo i mi ovim našim hodočašćem podržati zajedništvo i na toj metropolotanskoj razini - govori biskup.

U posljepodnevnom programu ovog hodočašća pohodit će se prvostolna crkva Sv.Vida, mučenika - katedrala Riječke nadbiskupije. U njoj će hodočasnike primiti riječki nadbiskup i metropolit mons.dr.Ivan Devčić, koji će predvoditi molitvu svečane Večernje iz Časoslova Božjeg naroda. Ovdje će se hodočasnici prisjetiti i predhodnih nadbiskupa: mons.Viktora Burić, mons.Josipa Pavlišića, mons.Antuna Tamaruta i pomoliti se na njihovim grobovima.

Na drugoj stranici vlč.Marinko Miličević daje tumačenje Pokorničkog bogoslužja. Već sama riječ "pokorničko" naznačuje o čemu se tu radi. Naime, o grješniku ( pokorniku), koji se tako iskreno kaje za sve svoje grijehe da se njegovo unutarnje raspoloženje srca već pretvorilo u molitvu. Zato se i zove "bogoslužje" - služenje Bogu svim svojim srcem. Neka nas u tim pobožnim činima prati "Majka milosti", a kako je u Trsatskom svetištu nazivaju - završava vlč.Miličević.

Na trećoj stranici o molitvi Večernje - molitvi naroda Božjega te o Brevijaru odnosno Časoslovu piše mons.mr.Tomislav Rogić ( Trs ). Časoslov naroda Božjeg je molitvena knjiga bogoslužnog sadržaja.Časoslov mole, u prvom redu, svećenici i redovnici koji su na njega obvezni, a zatim i ostali vjernici...

I na kraju je hodočasnički program naveden od 9,00 do 15 sati.

Izdavač biltena je Gospićko-senjska biskupija, za izdavača: mons.Tomislav Šporčić, generalni vikar, a bilten je uredio don Anđelko Kaćunko.

Bilten je štampan u dovoljnom broju primjeraka i može se besplatno uzeti u svim Crkvama u biskupiji kao vodič za hodočasnike.

Brojač posjete:
265898
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016