ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Slaba prodaja cvijeća uoči Svih Svetih
Pred vratima je blagdan Svih Svetih. Njegovom je blizinom na gradskim tržnicama sve više živog cvijeća, najčešće krizantema i lončanica, što su najtraženije i najzahvalnije dekorativne biljke za jesenske uvjete. Cvjećari se zasad ne mogu pohvaliti uspjehom jer dobar dio građana tek provjerava ponudu. Najveću potražnju zato očekuju u ponedjeljak, dan prije blagdana. Tvrde, još je rano.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na blagdan Svih svetih i Dušni dan tradicionalno iskazujemo sjećanje i privrženost našim najmilijima, koji višu nisu s nama.

Tih dana, češće nego inače (a većina nas nažalost samo za ovu prigodu), odlazimo u kupovinu cvijeća i svijeća na gradske tržnice ili druga prodajna mjesta.

Na tržnici u Otočcu su u ponudi prigodni aranžmani od rezanog cvijeća. Cijene cvjetnih aranžmana, u košarama ili u ikebani, kreću se od 50 do 150 kuna. Jedna raskošnija krizantema po komadu se prodaje za 10 do 12 kuna. Male krizanteme, poznatije pod nazivom ping pong loptice, su najjeftinije i koštaju 7 kuna po komadu. Mala sadnica krizantema košta 25 kuna, a velike su po 50 kuna.

Na tržnici se mogu kupiti plastični ili tzv. svileni aranžmani po prosječnoj cijeni od 80 kuna, no oni se nešto slabije prodaju, što zbog visoke cijene, ali i činjenice da umjetno cvijeće zadnjih godina nije baš najpopularnije među kupcima, jer ga veliki dio njih smatra neukusnim ponajviše zbog neprirodnih boja.

Danas prijepodne na Otočkoj tržnici zatekli smo i župana Ličko-senjskog Milana Jurković sa suprugom u kupovini cvijeća.

Hoće li se sveprisutna kriza i tanki novčanici odraziti na prodaju cvijeća pokazat će već ovaj vikend na tržnicama i u cvjećarnicama, iako će svatko nastojati barem simbolično ukrasiti posljednja ovozemaljska počivališta svojih bližnjih.

Veliki je izbor i svijeća koje se kreću od 2 – 30 kn po komadu.
Brojač posjete:
267179
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016