ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Dan župljana Dabra i susret članova ŽPV i roditelja prvopričesnika
Nastavljaju se višednevne svečanosti za proslavu suzaštitnika naše Župe sv.Fabijana i Sebastijana i Dana Grada Otočca.Tako je sinoć, 18.siječnja svetu Misu u 18 sati u župnoj crkvi predvodio i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik te upravitelj župe u Dabru, u zajedništvu s don Anđelkom Kaćunkom i don Jurom Ladišić.

U svojoj dugoj i nadahnutoj propovjedi župnik je govorio o slavlju Euharistije. Temeljno otajstvo naše vjere je Euharistija. Sveta Euharistija / katolička misa smatra se najvažnijim i najuzvišenijim oblikom molitve. Zapravo, pohađanje Mise je obveza, čije neizvršavanje snosi kaznu smrtnoga grijeha, svake nedjelje i određenih drugih Svetih dana dužnosti. Misa je podjeljena na dva dijela, Liturgiju Riječi i Liturgiju Euharistije. Liturgija Riječi sastoji se od dva čitanja (jednog iz Staroga i jednog iz Novoga zavjeta), pjevanja Psalma, čitanja iz Evanđeljâ, homilije (ili propovijedi) i općih zastupanja (koja se nazivaju i molbe).

Središte Mise čini njezin drugi dio, Liturgija Svete Euharistije. Tada katolici imaju udjela u Isusovom tijelu i krvi u obliku kruha i vina koji se dijele zajednici. Prema Bibliji, to se čini u spomen na Krista. Jedenje Kristova tijela i pijenje njegove krvi simboli su potpunog prihvaćanja njegove žrtve za nas, po milosti kroz vjeru.

Euharistija se može prinositi samo na odabranim mjestma: crkvama posvećenim i blagoslovljenim po katoličkom Kanonskom zakoniku. Ideja o prinošenju naših tjelesa kao živih žrtava bolje odgovara načinu na koji je proroštvo izrečeno, jer piše da će se žrtve prinositi »na svakom mjestu«.

Danas brzo živimo i ništa ne pamtimo u zasljepljenosti smo svakodnevnice.Zaboravnost vodi u progonstvo, a sjećanje je tajna otkupljenja. Ako razumijemo svoj život mi se možemo primjereno odnosti prema sebi. Danas monogi ne žele o tome razgovarati. Euharistija je davanje novog tumačenja života, mi smo prebivalište Božje.

Euharistijsko slavlje animirao je dječji crkveni zbor predvođen s.Krešimirom Vuleta a za orguljama bila je gospođa Gabrijela Degoricija.

Po završetku misnog slavlja nastavljeno je druženje Dabrana u velikoj dvorani Pastoralnog centra, a dobru zabavu priredili svirači grupe “Lički bećari” .Brojač posjete:
291405
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016