ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
TRIBINA - Vilim Karlović – “Nikada u životu ne smijemo izgubiti Vjeru i Nadu!”
U organizaciji Župe Presvetog Trojstva – Otočac i Udruga iz Domovinskog rata Posebne jedinice policije “Sokolovi 1991″ iz Otočca, sinoć 09.0žujka u 19 sati, u zgradi Gackog pučkog otvorenog učilišta održana je TRIBINA “Mladi petak” – koja je ujedno bila i promocija knjige „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“.

Moderator tribine bio je don Anđelko Kaćunko koji je predstavio gosta, pozdravio sve prisutne a na poseban način branitelje Otočca, braću svećenike mons.Tomislava Šporčića, vlč.Ivicu Miškulina i don Juru Ladišića, sponzore i medijske pokrovitelje.

Potresno svjedočenje o ratnim događanjima u Vukovaru, na Ovčari, u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici svjedočio je sam autor knjige Vilim Karlović rođen je u Zagrebu 1970. godine, otac je šestorice sinova, hrvatski branitelj i vukovarski dragovoljac, hrvatskih časnik i najviši borbeni instruktor američkog MPRI programa, nositelj sedam državnih odličja.

Knjiga je izašla u izdanju Večernjeg lista i predstavlja osobno svjedočanstvo, najgorih ali i najboljih ljudskih osobina kako ih samo rat može iznjedriti, kako povijesnih događaja iz vremena Domovinskog rata, tako i nevjerojatnih događaja novijeg datuma.

Posebno je impresivno bilo na koji način je kroz tonske zapise značajnih odlomaka iz knjige govorio Ivan Kujundžić koji je ujedno i lektor knjige, inače profesionalni voditelj i urednik na Hrvatskom radiju.

Vilim je svjedočio o herojskoj obrani Vukovara, nevjerojatnoj priči o preživljavanju teških borbi u Vukovaru te masakra na stratištima „Ovčare“ i „Veleprometa“, najvećih agresorskih zločina u Domovinskom ratu, zatočeništvu u srpskom logoru Srijemska Mitrovica, svjedočenju na beogradskom suđenju za „Ovčaru“, razgovoru sa Šešeljevim četnikom koji ga je spasio iz „kuće strave“, o analizi zašto se dogodila Ovčara i tko su pravi krivci za taj masakr, o ljudskim padovima u životu, ali i o snazi vjere te nadi koju nikada ne smijemo izgubiti.

Volio bih kada bi svatko tko uzme u ruke ovu knjigu zaboravio na sve predrasude i razlike među ljudima, jer je ne smije čitati kao Srbin ili Hrvat nego isključivo kao čovjek.”

Nakon vojne karijere nastavlja s poduzetništvom. Ulaskom u krizu 2008. počinju financijski problemi. U pokušaju da spasi poslovanje posuđuje novac od vjenčanog kuma koji se bavio “kamatarenjem“. Premda je novac vratio, kum nastavlja potraživati iznose koje on više nije mogao plaćati te prijeti ubojstvom njega, supruge i djece. Pod pritiskom višemjesečnih prijetnji i ucjena 30. listopada 2008., za vrijeme prepirke, ispalio je na zagrebačkoj Savici nekoliko hitaca u kuma i ubio ga. Nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine. Pušten je na slobodu do presude Vrhovnog suda, odnosno do pravomoćnosti presude.

Knjiga je do sada predstavljena u 22 grada i sve više postaje svjedočenje istine o Domovinskom ratu, vjeri i snazi ljudskog duha.

Tribina je trajala sat i pol, a bilo je oko 90-tak građana.

Pisao u pritvoru

To je dramatičan život koji je proživio danas 42-godišnji Karlović. Sve je to ukoričio u knjigu koju je počeo pisati u zagrebačkom pritvoru nakon ubojstva kuma, a koju Večernji list upravo objavljuje pod naslovom “Preživio sam Vukovar i Ovčaru“. Knjiga je podijeljena u četiri velika dijela.

U prvom dijelu opisuje gubitak nade u život. Počinje opisivanjem ubojstva i pritvaranja, gdje razmišlja o bezizlaznosti u kojoj se našao, pa prelazi u opisivanje svoga životnog i ratnog puta u Vukovaru kada je mislio da neće preživjeti. Posebno su opisane tragedije i traume nakon što su se predali JNA. Opisao je patnje i nevolje koje su proživjeli na Ovčari, kada je pobijeno 260 naših ljudi, ali i na Veleprometu. “Sve što se zbivalo tih ratnih dana 1991. i sve ono kroz što sam prošao bilo mi je motivacija i utjeha da smognem snage izdržati i novu životnu nevolju. Na neki je način taj boravak u pritvoru bio i pokretač za pisanje ove knjige, jer sam tih dana, razmišljajući o svemu što sam proživio, shvatio da bih to svoje iskustvo konačno trebao i zapisati“, napisao je Karlović.

U drugom dijelu opisao je svoje spašavanje od novog masakra nakon što je već izbjegao strijeljanje na Ovčari. Tako piše kako su ga dva četnika, Marko Ljuboja Mare i Predrag Milojević Kinez, doslovno pod prijetnjom oružja, ugrožavajući vlastite živote, iščupali od krvnika “ispod noža“ nakon što je već bio dobrano izmučen i izmasakriran. Slijedi opis zatvaranja u logoru Srijemska Mitrovica, pri čemu ne opisuje sve događaje nego samo svoj dolazak u logor te brutalan doček koji su im pripremili srpski civilni i vojni policajci.

Na kraju potresnog svjedočenja istine, vjere,nade i ljubavi prema Domovini i Bogu, Vilim je predao i simbolične darove suorganizatorima Župi Presvetog Trojstva iz Otočca i Udruzi posebne jedinice policije “Sokolovi 1991″ iz Otočca.

Nakon tribine prodano je 60-tak knjiga, a mnogi su htjeli zahvaliti Vilimu, izraziti čestitke i stisnuti ruku.

Više o Vilimu Karloviću te knjizi možete pročitati na www.vilimbook.com
Brojač posjete:
293562
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016