ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Održan roditeljski sastanak s roditeljima kandidata za krizmu
Dana, 15. ožujka o. g. u župnoj dvorani u Otočcu održan je roditeljski sastanak s roditeljima ovogodišnjih kandidata za sakramenat Sv. Potvrde /Krizme/.

Na popisu ove školske godine župa Otočac ima preko 70 krizmanika. To je zadnjih 10-tak godina najveći broj krizmanika u otočkoj župi. Na ovom današnjem sastanku sudjelovali su gotovo svi roditelji.

Župnik mons. Tomislav Šporčić govorio je prije svega o sakremantu Potvrde kao sakramentu kršćanske inicijacije te potvrde onog što smo po sv. Krištenju postali - djeca Božja. Podvrda se u Katoličkoj crkvi vremenski odvaja od sakramenta krštenja ali svakom poučenom vjerniku je jasno da se ovim sakramentom vjerniku daju darovi Duha Svetoga po kojima vjernik biva zaštićen i ojačan Božjom snagom, opečaćen Njegovim znakom vjere koju treba u životu svjedočiti.

Župnik je naglasio roditeljima da nije potrebno djecu previše nagovarati niti praviti pritisak da se moraju krizmati. Bolje je u nekim slučajevima krizmu odgoditi za kasnije vrijeme. Neke biskupije u Hrvatskoj već su prešle s djeljenjem ovog sakramenta učenicima u srednjoj školi. Ništa se ne gubi ako mladi vjernik bolje i ozbiljnije pristupi ovom sakramentu koju godinu kasnije nego su to primili njegovi vršnjaci. Sakramenti su osobni Bođji dar osobi. Dar se prima jer ga se želi i moli.

Župnik je također zaamolio roditelje da u pojedinim "kritičnim" slučajevima zajedno sa župnkom promisle i odgovorno donesu doluku da li je i koliko kandidati pripremljen za ovaj sakramenat? Ako se nekad župnika i druge odgovorne i uspije nagovoriti da pristusti krizmi nekoga tko po njegovom uvjerenju i nije pripremljen roditelj je i onda dužan zajedno s drugim suradnicima u odgoju u vjeri posvešćivati sve one vrijednosti koje se po primanju sakramenta Potvrde prihvaćaju.

Idućeg četvrtka, 22. ožujka kanimo sličan sastanak imati s roditeljima ovogodišnjih kandidata za Prvu pričest.
Brojač posjete:
267071
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016