ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Sjednica Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije
Danas, 16.travnja je održana proljetna sjednica Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije, najvažnijeg tijela koje u suodgovornosti s biskupom vodi mjesnu crkvu tj. biskupiju.

Vijeće čine izabrani predstavnici svakoga od pet dekanata te predstavnici važnijih biskupijskih ustanova. Nakon molitve vijećnike je pozdravio biskup mons. Mile Bogović te iznio stanje klera i otvorio važnija pitanja. Daljnje vođenje sjednice preuzeo je predsjednik Poslovnog odbora mons. Tomislav Rogić.

Mons. Tomislav Šporčić osvrnuo se na provedbu biskupijskog pastoralnog plana u 2011/12. Iduća pastoralna godine je godina vjere pa će Poslovni odbor razraditi program proslave na razini biskupije. U ime Povjerenstva za župnu katehezu iznio je neke podatke generalni vikar mons. Tomislav Šporčić iz provedene ankete. Župska kateheza još nije zaživjela onako kako bi trebalo. Treba i dalje raditi na formiranju župskih suradnika i animatora.

Stavljeno je u program sjednice i osnivanje Udbinskog dekanata koji je pometen u Drugom svjetskom ratu. Udbinski bi dekanat brojio oko 6.800 vjernika i protezao bi se od Plitvica do Gračaca, od Borićevca do Podlapače. O ovom će problemu raspravljati svećenici na dekanatskim sjednicama. Namiće se pitanje gašenja župa koje postoje samo na papiru a nemaju vjernika ili vrlo mali broj. O tom će također svećenici dati svoje mišljenje. Na primjer župa Palanka, Bunić i Rudopolje gotovo nemaju vjernika. Svaki od pet dekanata ima više župa s 50 ili 100 vjernika. Na primjer u Slunjskom dekanatu takve su mini župe Blagaj, Vaganac i Zavalje. Takve bi župe jednostavno bile pravno ugašene a ostatk pripojen susjednoj većoj župi. Ali, svaka župa je zaseban slučaj.

Biskupijski ekonom vlč. Nikola Turkalj podnio je financijsko izvješće u 2011. godini koje su vijećnici prihvatili. Sjednica je završena oko 15 sati.(MP)
Brojač posjete:
265837
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016