ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Ususret slavlju krizme
Sakrament svete potvrde ili krizme zajedno s krštenjem i euharistijom čini cjelinu sakramenata kršćanske inicijacije. Potvrda, kao što i ime govori, je sakrament kojim osoba potvrđuje svoju vjeru i svoju pripadnost Crkvi. Naziv krizma označava čin pomazanja krizmenim uljem na čelu i polaganjem ruke. Zapravo, tim se darom Duha Svetoga vjernici savršenije suobličuju Kristu i snagom jačaju kako bi dali svjedočanstvo za Krista u izgradnji njegova Tijela u vjeri i ljubavi.

Za krizmu dijete u dogovoru s roditeljima izabire osobu i predlaže joj kumstvo. Krizma je događaj koji ima veliku duhovnu dimenziju pa ga kao takvog i treba doživljavati. Roditelji i kumovi trebali bi da se dan primanja sakramenta krizme ne pretvori u obični društveni događaj, poput rođendana, gdje su temeljne stvari večera i darovi. Dječaci i djevojčice bi trebale obući elegantno odijelo, kao i njihovi kumovi. Sa suknjama obvezno ispod koljena i poželjno s dugim rukavima, ali ne kraćim od lakta.

Sva ova načela koja propisuje Crkva, isključivo su izrečena u dobroj namjeri, no teško i nikako provodi se u praksi.

Pojedini krizmanici izgledom privlače pažnju.

- S krizmanicima nemam nikakvih problema. Naime, mladići su uvijek pristojno odjeveni - bijela košulja, kravata, crne hlače, a neki odjenu i sako. No, iz godine u godinu primjetno je da djevojke dolaze odjevene u garderobu sve skuplju i oskudniju, odnosno ne primjerenu slavlju za koju su kupljene. Sakrament Svete krizme nije neka zabava tulum ili modna revija, već potvrda krsne milosti. Prevelika obuzetost vanjskim izgledom uništava duboki smisao ovog sakramenta, koji je u osnovi, kao i svi ostali sakramenti, Božji dar čovjeku.

Savjetujemo krizmanike da je vrlo važno da na dan kad će primiti svetu krizmu budu odjeveni lijepo jer, ipak taj se dan treba razlikovati od svih ostalih.

- Djevojkama predlažemo da kupe odjeću koju će moći odjenuti i više puta, a ne samo na dan krizme, ali i da ta odjeća bude u skladu s njihovim godinama. Međutim, djevojke se u odabiru odjeće često povode za željom da svojim izgledom privuku pažnju.

Težnja za što boljim i ljepšim izgledom često izludi roditelje. Kći hoće haljinu koja košta oko 1.500 kuna, plus skupocjene "štikle", uz to ide frizura sa šljokicama, odgovarajuća torbica, ukupno oko 3.000 kuna stoji odjevanje krizmanice.

S dečkima je lakše !

- S dečkima je puno lakše jer dobro muško crno odijelo koje se i poslije može puno puta odjenuti, ako se ne udeblja, stoji do 2.000 kuna, s time da bi kršćani trebali razlikovati blagdansko i svagdansko odijelo. Naime, na nedjeljnu misu ne bi bilo primjereno doći u sportskoj odjeći i tenisicama.

Dok roditelji mogu svojoj djeci priuštiti skupocjenu garderobu, često znaju negodovati kad treba dati 80 kuna službene takse, isto toliko za DVD, 30 kuna stoje fotografije te još trebaju dati prilog za ukrasiti crkvu.

Zadnjih godina vlada trend organiziranih proslava krizme u ugostiteljskim objektima, daleko od obiteljskom doma.

- Proslave krizme, ako je suditi po broju uzvanika kojih je od 40 do 80, više nalikuje svadbi. Danas se čak i u reklamama može čuti da restorani priređuju proslave krizmi, pričesti i vjenčanja. Prije se krizma i pričest slavila u obiteljskom domu, a danas je izašla iz "domaćeg" okruženja, ističe nas sugovornik, koji kaže da u njegovo vrijeme kum ga počastio u slastičarnici kolačem i sladoledom.

Dok su roditelji obuzeti spremanjem proslave za obitelj i prijatelje, istovremeno krizmanici spremaju svoje proslave koje traju do kasnih noćnih sati.

Krizma se ne bi smjela tretirati kao povod za tulum, naglašava sugovornik.

Darovi krizmanicima su posebna priča. Naime, kumovi bi se trebali raspitati o željama djeteta i običajima u župnoj zajednici, ali ne bi trebali poštivati djetetove želje ukoliko ono zahtjeva preskupe poklone poput motora.

Proveli smo anketu među krizmanicima da kažu zašto se žele krizmati. Odgovori su bili različiti pa se tako moglo čuti da se žele krizmati jer hoće postati punoljetni kršćani, ali i zbog darova. Često krizmanici na dar dobiju od svojih kumova komad zlatnog nakita, novac, mobitel i slično, kazuje sugovornik dodajući da je ovaj problem s poklonima pogotovo aktualan kod prvopričesnika. Naime, postoje djeca čiji kumovi nisu u mogućnosti kupiti im skupe darove pa su onda osjećaju kompleks manje vrijednosti.
Brojač posjete:
203967
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016