ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Otočki hodočasnici ispred crkve sv. Ivana Krstitelja u Podmilčaju (u izgradnji)
U nedjelju, 24. lipnja o. g. na hodočašće sv. Ivi u Podmiačje kod Jajca /BIH/ hodočastilo je zajedno sa župnikom mons. Tomislavom Šporčićem 103 hodočasnika.

U sudjelovanji i zajedništvu velikog mnoštva naroda sa svih strana BIH- e, Hrvatske i drugih krajeva svijeta. Za većinu naših hodočsnika ovo je bio valjda najveći ili jedan od najvećih skupova vjernika u kojem su sudjelovali. Dan prije uoči sv. Ive 23. lipnja rekli su nam da je večernjoj sv. Misi prisustvovalo čak 40 tisuća vjernika. Sigurno nije manje bilo niti drugi dan na samu svetkovinu sv. Ivana. Iz naše biskupije hodočastili su i župljani iz Ličkog Osika predvođeni župnikom vlč. Lukom Blaževićem. Jaka vrućina, u dolini i na velikoj uzvisini ispred crkve ljudi su netko sa zaštitom kišobrana drugi s kakvom maramom na glavi ili kapom izdržali su dva sata na misi i usputnim božnostima. Misu je predvodio gvardijan iz Plehana fra o. Filipović. A koncelebriralo je četrdesetak svećenika - uglavnom Franjevaca iz Sarajeva i drugih samostana Fanjevačke provincije "Bosne Srebrene" predvođeni svojim provincijalom fra o. I. Gavranom, koji je na kraju mise pozdravio sve prisutne te im zahvalio na zajedništvu i molitvi pri ovom najvećem svetištu sv. Ivana na ovim prostorima. Ono što je naše vjernika iz Otočca najviše zadivilo bio je veliki broj mladih srednjoškolaca, studenata i drugih koji su u tako velikom broju sudjelovali na sv. Misi pobožno i sabrano, pristupili sv. Pričesti i ispovijedi. Ovo svetište iako je u još u velikoj izgradnji crkve i svih pratećih objekata poslužilo je mnoštvo sa svim najpotrebnim i to zavidnoj razini. Odvijanje prometa bez nepotrebnih gužvi, posluga s vodom, toaletnim prostorima, posluga s tiskom i prodajom devocionalia, upisivanje misa,a posebno važno i najvažnije veliki broj ispovijednika s dobro označenim mjestima gdje se ispovijeda. Pričestilo se veliki broj sudionika uz asfaltiranje stane gdje se pričešćuje. Zbog mogućnosti degradiranja ovog dijela pobožnosti prije početka pričešćivanja određeno je da se pričešćuje samo na usta, te da pričesti ne pristupaju oni koji nisu kršteni. Jer veliki broj je među hodočasnicima onih koji su muslimani ili pripadnici drugih vjeroispovijesti.

Nakon sv. mise u ovom svetištu naši su se hodočasnici zadržali još dva sata te u 15 sati krenuli natrak s prvom pauzom u obližnjem Jajcu gdje smo razgledati ovaj znameniti grad uz prekrasne vodopade, stara zdanja, zanimljive uličice Staroga grada a dobro je došlo osvježenje sa sladoledom i kavom. Još jednom će se napovratku zasustaviti u restoranu "Sunce" pred Bihaćem. Ono što nas je neugodno iznanadilo bilo je dugo čekanje na graničnom prijelazu. No, nadošli smo baš u vrijeme smjene carinskih službenika te smo čekali kao u velikoj koloni a nikoga nije bilo osim nas samih. No, i to se brzo zaboravi kad sve dobro svrši. Preostali dio puta radavalo se ovom putovanju i razgovoru o sljedećoj ruti što bi se moglo ostvariti ove ili u prvom dijelu iduće pastoralne godine.


Koncelebriralo je četridesetak svećenika - uglavnom franjevaca iz Sarajeva i drugih samostana Franjevačke provinice "Bosne Srebrene"


Samo mali dio od velikog mnoštva u dolini i po brijegu nasuprod velebne crkve sv. Ivana u izgradnji među kojima su i hodočasnici iz Otočca.


Veličanstvena crkva u izgradnji sv. Ivana Krstitelja. Na ovom mjestu bila je crkva sv. Ivana koju su srbočetnici do temelja razrušili u Domovinskom ratu.
Brojač posjete:
293773
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016