ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Najava proslave Dana hrvatskih mučenika
Tiskovna konferencija biskupa Mile Bogovića uoči subotnje proslave Dana hrvatskih mučenika na Udbini održana je 22. kolovoza u biskupskom ordinarijatu u Gospiću. Biskup je najavio subotnje misno slavlje, govorio o daljnjem razvoju svetišta, predstavio je novi broj glasila za hrvatski martirologij Hrvatsku vjernost i novi kalendar hrvatskih mučenika.

Projekt Crkve hrvatskih mučenika nije samo izgradnja crkve, već ideja i vizija boljeg života nas i čitave domovine, istaknuo je novinarima biskup Bogović. "Mi nećemo slaviti ničiju pušku nego i dalje križ, ni pušku pobjednika ni poraženih, već i dalje želimo slaviti križ. To je naša hrvatska vjernost. Zato smo tim imenom nazvali i časopis koji smo i za ovu proslavu objavili. Ističemo vjernost u čašćenju križa ponesenog za drugoga", rekao je biskup.

Nova Hrvatska vjernost je glasilo Povjerenstva za hrvatske mučenike i donosi sažetke međunarodnog znanstvenog skupa održanog u Zagrebu 25. i 26. travnja ove godine. List će i dalje pratiti djelatnost oko CHM i Ureda za komunističke zločine. Predstavljajući ovogodišnjeg predvoditelja slavlja gradišćanskog Hrvata biskupa Egidija Živkovića, kao i kalendar hrvatskih mučenika za narednu godinu, ideja koja ih spaja je križ krbavskih biskupa. Na prijedlog gradišćanskih Hrvata on je uzet kao simbol iseljene Hrvatske i kao simbol okupljanja Hrvata, u čemu će simbolički prinos dati i biskup Živković kao predvoditelj slavlja. Križ kao simbol zajedništava smo uzeli u ovo vrijeme kada nam neki opet stavljaju pušku kao simbol stvaranja svoga zajedništva, zaključio je biskup Bogović. Najavio je i križni put koji će započeti u 9 sati na Krbavskom polju. Od građevinskih zahvata biskup je istaknuo jedinu novost, izgradnju ulaza na plato ispred crkve, dok slijede radovi oko memorijalnog parka.
O tehničkim detaljima slavlja na Udbini govorio je ekonom biskupije vlč. Nikola Turkalj.
(ika)
Brojač posjete:
293761
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016