ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Katehetsko-vjeronaučna nedjelja
Danas, 23.rujna, na 25.nedjelju kroz godinu, u našoj župi a i u cijeloj biskupiji proslavlja se katehetsko-vjeronaučna nedjelja. Tako su na sv.Misi u 9 sati bili djeca i roditelji kandidata za prvu pričest, a na Misi u 11 sati djeca i roditelji kandidati za krizmu.

Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati u župnoj crkvi predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik u zajedništvu s don.Jurom Ladišić pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne.

U svojoj homiliji župnik je kazao kako danas Crkva želi svartiti pozornost na poučavanje vjere. Cilj Katehetske nedjelje bio je vjeroučenicima i njihovim roditeljima naglasiti važnost nedjeljnog euharistijskog slavlja i župne kateheze, upisa školskog vjeronauka i traženja vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama te isticanje važnosti cjelovitog vjerskog odgoja, osobito u svjetlu Godine vjere.

Župnik je pojasnio je razliku između školskog vjeronauka i župne kateheze, te je istaknuo važnost župne kateheze u vjerskom odgoju mladog čovjeka. Informirao je župljane o proglašenju Godine vjere u cijelom katoličkom svijetu, pa tako i u našoj biskupiji, te najavio značajne aktivnosti koje će se u suradnji sa župnim suradnicima provoditi tim povodom. Vjera je životna družica koja omogućuje trajno divljenje djelima koja Bog čini za nas. Pozorna na znakove vremena, vjera obvezuje svakoga da u svijetu bude živi znak prisutnosti uskrsloga Krista. Vjera je osobni i zajednički čin, dar je Božji koji se živi u zajedništvu Crkve a ima se naviještati svijetu.

Župnik je podsjetio roditelje na potrebu velikodušne suradnje sa školom i župnom zajednicom zbog kvalitete odgoja i obrazovanja njihove djece. Da bismo što bolje, što vjernije i što iskrenije ljubili i nasljedovali Krista, potrebno je da ga sve bolje i sve potpunije upoznajemo preko nauka Crkve. Jer Onoga koga se ljubi, želi ga se i teži što bolje upoznati. A Krist je uvijek nov i suvremen, iako je isti jučer, danas i uvijeke. Pripravimo se, stoga, na sudjelovanje u Godini vjere i poniranju u sadržaj vjere Crkve koji nam je Krist ostavio, a po kojem ga upoznajemo.

Danas je i u zajednicu krštenih primljena djevojčica PETRA iz obitelji Šimatović, oca Stipe i majke Nikoline.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor predvođen s.Ljubomirom Lešić za orguljama.

Nakon Mise župnik se zadržao u kraćem razgovoru s djecom i roditeljima kandidatima za Krizmu. Roditeljima dao neke informacije o Krizmi ( sv.Potvrdi ). Potvrda, kao što i ime govori, je sakrament kojim osoba potvrđuje svoju vjeru i svoju pripadnost Crkvi. Krizma je događaj koji ima veliku duhovnu dimenziju pa ga kao takvog i treba doživljavati.Dječaci i djevojčice bi trebale pristojno obući, kao i njihovi kumovi, sa suknjama obvezno ispod koljena i poželjno s dugim rukavima, ali ne kraćim od lakta.Prevelika obuzetost vanjskim izgledom uništava duboki smisao ovog sakramenta, koji je u osnovi, kao i svi ostali sakramenti, Božji dar čovjeku.

------------------------------

MISA u 9,00 sati

Današnja nedjelja je nakon sveečanosti Prve pričesti i krizme u najvišem smislu svečano proslavljena. Veliki broj djece i mladih, nikad biše roditelja. Bilo je to ugdno promatrati ali onda je i pažnja i zanimanje slušatelja bolja ako je svečano ozračje. A to je bilo. Nisu bili samo prvopičesnici i krizmanici nego djeca iz svih razreda. No, sigurno najbolje poslušaju djeca pa i roditelji koji su ovogodišnji kandidati za te sarkramente. Malih je pjevača veliki broj. No, dok se uigraju bit će glasniji i složniji.
Brojač posjete:
30437
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016