ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Godišnji susret župnih pastoralnih vijeća u Otočcu
U dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu okupilo se više od 200 vijećnika svih zanimanja i generacija iz cijele biskupije.

Uslijedio je pozdrav domaćina mons.mr. Tomislava Šporčića, župnika otočkog i generalnog vikara biskupije. Akademski zbor "Vladimir Prelog" iz Zagreba otpjevao je jednu pjesmu. Nakon molitve prisutne je pozdravio i gospićko-senjski biskup mons.dr. Mile Bogović.

Slijedilo je predavanje prof. dr. Ante Mateljana sa Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Splita. Tema je: "U susret Godini vjere". A Godinu vjere proglasio je Sveti Otac 11. listopada povodom 50. obljetnice Drugog vatikanskog sabora. U raskršćanjenom svijetu nedostaje "sol zemlje". Godina vjere je prilika da kršćani udare temelje produbljenoj osobnoj vjeri. Uz dokumente ovog povijesnog sabora posebno mjesto zauzima Katekizam katoličke crkve. Ovaj kaktekizam sadrži ono što vjerujemo. Mi ne smijemo izabirati ono što se nama sviđa nego prihvatiti cjeloviti poklad vjere. A ovaj katekizam nudi cjelovitu vjeru. Ovaj nam katekizam jednostavno može produbiti sadržaj vjere, u njemu je temeljni polog vjere. Uz vjeru ide ljubav. Iz vjere proizlazi karitativni rad. Kršćani koji su to samo po imenu zapravo nisu kršćani. Oni ne umiju obrazložiti svoju vjeru. U današenjem vremenu kršćanima stoje na raspolaganju mediji koji se mogu koristiti u navještanju i produbljivanju vjere. Nije u pitanju novac nego ljudi koji imaju hrabrost ući u medijski prostor. Kršćani koji su produbili svoju vjeru mogu biti drugima poticaj. Nakon predavanja uslijedila je diskusija.

Potom je mons. Tomislav Šporčić informirao prisutne o pastoralnom planu u Godini vjere.

U 17.30 sati svi su vijećnici prešli u župnu ckvu Presvetog Trojstva gdje je počelo misno slavlje koje je predvodio biskup a koncelebriralo je 20-ak svećenika. Na misi je milozvučno pjevao akademski zbor "Vladimir Prelog" iz Zagreba, a biskup je uputio pastirsku riječ.


Biskup i 20-tak svećenika na koncelebriranoj svetoj Misi

Na misnom slavlju u župnoj crkvi Presvetog Trojstva na kojoj je koncelebriralo 16 svećenika a gdje je misu glazbom animirao AZ Vladimir Prelog, biskup Bogović je zapitao vjernike, skrivamo li se u svojoj vjeri, te ima li u njoj farizejštine? Najveća je vrijednost u životu ako čovjek prepozna što Isus želi u našem životu i da to slijedi. Upravo zato su i održavani koncili koji su ljude htjeli poticati na bolje svjedočenje vjere. Biskup je predstavio povijesnu kronologiju 21 održanog sabora u proteklih 21 stoljeće, kako 8 održanih sabor u 1. tisućljeću tako i 13 općih papinskih sabora održanih u 2. tisućljeću nakon razlaza pravoslavne i katoličke crkve 1054. godine. Biskup je zatim podrobnije prezentirao odluke i definicije 2. vatikanskog sabora u cilju posadašnjenja crkve u to vrijeme i za evanđelje sadašnjeg vremena. Tim promjenama stvoreno je novo lice iste crkve, a kao najvažnije odluke su narodni jezik u liturgiji, koncelebracije, crkva kao božji narod, uvažavanje onog što je stvoreno kroz povijest kao i deklaracija o vjerskoj slobodi. Biskup je zaključio da je posljedica 2. vatikanskog sabora jasno poimanje crkvenog nauka kao i samog pojma vjernika. Nazočnim vijećnicima biskup je na kraju poručio da po svom svjedočenju trebaju viti vjernička elita. Pohvalio je i domaćina na zahtjevnoj organizaciji ovakvog skupa.


---------------------------------------------------------

Prenosimo i vijest što je objavila IKA -( Informativna katolička agencija )
-------------
Čuvajte se onih koji govore a ne čine, upozorio je biskup Bogović vjernike, pozvavši ih da jasno svjedoče svoje kršćanstvo u svakodnevnom životu

Gospić, (IKA) – Godina vjere svečano je otvorena u nedjelju 14. listopada u katedrali Uznesenja BDM u Gospiću misom koju je predslavio biskup Mile Bogović. Biskup je vjernicima pročitao i približio svoju poslanicu pod nazivom "Napunimo svoje vjerničke svjetiljke". Godina vjera sve nas poziva da pogledamo svoje svjetiljke i da ih ispunimo vjerničkim sadržajem. To nas navodi na promišljanje koliko je toga u našoj vjerničkoj praksi sačuvalo samo vanjski oblik uljanice, ali se ne vidi svijetlo koje bi se od njih očekivalo, za što je istaknut primjer velikih krizmanih slavlja koja često završavaju s rastankom od Crkve a na kojima se ne vidi je li važniji pečat dara Duha Svetoga ili fotografija u skupocjenoj haljini s umjetnim noktima? Krist poziva sve vjernike da ne doživljavaju vjeru kao "privatnu stvar" nego da se ona očituje pred svijetom, u javnosti, u prvom redu počevši od obitelji. Bitna je stvar da supružnici zajedno mole, da zajedno idu u crkvu. Kuća treba biti tako opremljena da se prepoznaje kao vjernička. Nije loše vidjeti i umjetničke slike i fotografije, ali kuća bez ikakva vjerničkog znaka, križa i(li) slike, svakako odaje i vjerničku prazninu, rekao je biskup. Biskup je na kraju istaknuo: "Čuvajte se kvasca farizejskoga" upozorio je Isus svoje učenike, a time upozorava i nas. Čuvajte se onih koji govore a ne čine; pazite da se to i nama ne događa. I danas je taj kvasac prisutan na svim razinama, upozorio je biskup Mile Bogović..
Brojač posjete:
30360
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016